Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odgovor Crne Gore i Srbije na notu iz BiH: Ne možemo zaustaviti migrante

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je na posljednjoj sjednici Ministarstvo vanjskih poslova da Crnoj Gori i Srbiji uputi notu kojom ih poziva da prestanu preusmjeravati valove ilegalnih migranata prema Bosni i Hercegovini.

Međutim, iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) za Fokus.ba poručuju da su migracije upravo to, valovi, odnosno da su poput vode, nezaustavljivi.

“Iako je zapadnobalkanska ruta zvanično zatvorena u martu 2016. godine, migracije nikada nisu u potpunosti prestale. One su, da se slikovito izrazimo, od rijeke postale delta. Poput vode, migracije su nezaustavljive i kreću se u raznim pravcima,” kažu iz KIRS-a.

Prema njihovim informacijama, u Srbiji se trenutno nalazi oko 3200 migranata, koje pokušavaju zbrinuti, piše portal Fokus.ba.

“Što se Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije tiče, mi činimo sve napore da se migranti koji su u našoj zemlju uvedu u sistem, a to znači da imaju smještaj u centrima, zadovoljene osnovne potrebe, njihova djeca su uključena u naš školski sistem, vakcinisana kao i naša djeca, imaju medicinsku pomoć, u centrima su im organizovane razne aktivnosti i slično”, odgovorili su za Fokus.ba iz KIRS-a i dodali kako je jako teško procijeniti koliko izbjeglica je u pokretu iz Grčke prema Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore tvrde da migranti u njihovoj zemlji zatraže azil, ali ne čekaju ni okončanje postupka nego u kratkom roku ilegalno napuštaju teritoriju, najčešće ulazeći u Bosnu i Hercegovinu.

“Lica koja zatraže međunarodnu zaštitu se smještaju u Centar za azilante koji je otvorenog tipa, dobijaju identifikacione potvrde i imaju pravo na boravak do okončanja postupka. Međutim, mnogi od njih ne čekaju okončanje postupka po podnijetom zahtjevu za azil već pokušavaju nezakonito da napuste teritoriju Crne Gore najčešće preko Bosne i Hercegovine, a u zadnjim mjesecima rjeđe preko Hrvatske”, kazao je za Fokus.ba Dragan Dašić, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju MUP-a Crne Gore.

Dašić kaže da je u Crnoj Gori samo u maju registrovano 462 ilegalna migranta iz Sirije, Iraka i Pakistana koji uglavnom izraze namjeru za međunarodnu zaštitu, te shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca ne budu kažnjeni.

Prema riječima Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima, u BiH je od početka godine ušlo više od 4.200 ilegalnih migranata, od kojih je oko 3.500 podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu. Većina za cilj ima dospjeti u zemlje Evropske unije iz ekonomskih razloga.

U izbjegličkom centru Salakovac prošle je sedmice zbrinuto 269 migranata. Trenutno tamo boravi 210 ljudi, od čega 40 djece. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,