Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odgovor ambasade SAD u BiH na reviziju presude

Preuzmite sliku

Nakon najavljene revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, oglasio se i Ured za odnose sa javnošću američke ambasade u BiH.

“Kao što smo istakli ranije, Sjedinjene Američke Države su oduvijek podržavale, i podržavaće, pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina. Pozivamo lidere u cijeloj BiH da se okrenu ka budućnosti i da rade na ispunjavanju reformi neophodnih za ekonomski i društveni napredak ove zemlje.

Stabilnost u samoj zemlji i u regionu mora ostati glavni prioritet za sve. Pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprinijeti prevazilaženju trenutnih političkih razlika.

Poštivanje institucija Bosne i Hercegovine i vladavine prava ključni su za osiguravanje stabilne, sigurne i prosperitetnije budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u odgovoru američke ambasade u BiH na upit N1 televizije.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ona je prihvaćena 1996. godine i to po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština Ujedinjenih nacija, 9. dеcеmbra 1948. godine.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Krajnji rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije je 26. februar ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,