Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odgođeno suđenje bivšem direktoru UIO BiH Kemalu Čauševiću

Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska na ročište svjedoka i vještaka Tužilaštva BiH.

Kako je rekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković, Sud je zaprimio obavijest da se vještak Nijaz Dervišić nalazi van BiH i da nije u mogućnosti da pristupi, kao i da je advokat Hajrudin Škahić dostavio nalaz specijaliste za svjedoka Ferhata Peštalića.

Sutkinja Ćuković je istakla da je Vijeće obavilo razgovor s ljekarom koji je izdao nalaz, jer je akt bio nečitak, i koji je pojasnio da se Peštalić javio u kliniku s povredom noge, ali i da misli kako nema potrebe za dužim liječenjem i da je svjedok mogao putovati, javlja BIRN.

Tužilac Dubravko Čampara je predložio da se ovaj svjedok privede na naredno ročište i pojasnio da je ranije kazao da se nalazi van BiH, a utvrđeno je kako je bio u državi.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od tačaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi “Glas Srpske” iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist za vršenje usluga štampanja poreskih markica, čime je oštetio budžet BiH.

Nastavak suđenja je 27. septembra, a sutkinja Ćuković je rekla da će svjedok biti pozvan putem naredbe Sudske policije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje