Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odgođena vanredna sjednica Skupštine Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići

Za danas zakazana vanredna sjednica Skupštine Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, na koju je pozvano hiljadu i 400 malih dioničara, odgođena je jer se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje koji su trebali provesti proceduru izbora novog Nadzornog odbora.

Na sjednici koja je odgođena bila je predviđena smjena Nadzornog odbora, zbog čega je ovaj događaj ocijenjen kao visokorizičan zbog čega je danas u Banovićima bio angažovan veći broj službenika MUP-a TK.

Podsjetimo, ranije je Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići pozvala radnike da ostanu na svojim radnim mjestima dok je premijer FBiH Fadil Novalić također ranije kazao kako niko ko je trenutno zaposlen u rudniku neće ostati bez posla.

Naime, članovima Nadzornog odbora koji predstavljaju državni kapital mandat je istekao još 30. septembra, tako da je rudnik faktički bez nadzora dok Skupština ne donese određene daljnje odluke što se danas neće dogoditi.

Velikom broju novinarskih ekipa koji su bili okupljeni ispred zgrade Radničkog doma u Banovićima nije bio dozvoljen ulaz. Međutim, tek naknadno su pušteni unutra.

Vlada FBiH na sjednici 12. septembra razriješila je kadrove Mirsada Kukića, Emina Haračića i Rasima Kovačevića s pozicije članova Nadzornog odbora RMU Banovići, a na njihovo mjesto kao vršioce dužnosti imenovala Begu Birparića i Edina Kurtića.

Država ima 69,7 posto udjela u ovom preduzeću dok ostatak od 30,3 posto pripada malim dioničarima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje