Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odgođena ceremonija na kojoj je negator genocida Gideon Greif trebao dobiti orden

Preuzmite sliku

Predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada Republike Srspke Gideonu Greifu 10. novembra trebao je biti uručen orden za posebne zasluge, ali prema pisanjima Jüdische Allgemeine do toga neće doći jer je ceremonija odgođena.

Naime, navedeno je kako se svečanost odgađa do daljnjeg “iz nepredviđenih unutrašnjih razloga“. Ovu nagradu Greifu su u ime predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera trebale uručiti njemačka ambasadorica u Tel Avivu Susanne Wasum-Rainer i izraelska poltičarka Colette Avital.

Kako piše Jüdische Allgemeine “nije jasno je li odgoda povezana sa reakcijama iz BiH koje su objavili mediji prethodnog vikenda”.

Greif je izraelski historičar a kao razlog za uručenje ordena ranije su navodili da je on “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o holokaustu”.

– Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi “Die Jecke”.

U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o holokaustu, istakli su ranije iz Ureda njemačkog predsjednika. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje