Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odbijen prijedlog Tužilastva: Novalić napustio zgradu Suda BiH

Preuzmite sliku

Postupajući sudija za prethodni postupak Suda BiH odbacio je zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru Federacije Fadilu Novaliću.

 • Premijer Novalić već je napustio prostorije Suda BiH.

  Premijer je u srijedu navečer zajedno sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije Srebrena malina Fikretom Hodžićem priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na ispitivanje u vezi sa aferom “Respiratori”.

  Advokati osumnjičenih ranije su izjavili da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni da se brane sa slobode i da bi određivanje jednomjesečnog pritvora moglo dovesti do pada Vlade FBiH, dok su tužioci poručili da je određivanje pritvora jedina zaštita istrage koju provode u tom predmetu.

  Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tereti pomenutu trojicu da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom, osmislili plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

  Tvrde da je po tom planu Novalić iskoristio poziciju premijera FBiH kako bi sredstva bila stavljena na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, a kako bi bio sklopljen ugovor s firmom “Srebrena malina”.

  Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora za osumnjičene u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i drugi” zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike.

  Ipak, Sud BiH odbacio je danas prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem mjere jednomjesečnog pritvora. Međutim, još uvijek nije poznato šta je Sud odlučio kad su u pitanju Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. (Foto: NOVA BH)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje