Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odbačena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine od 12. februara 2019. godine, odbijena je disciplinska tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić.

“U svom obrazloženju Komisija smatra da tužena, radnjama koje su joj disciplinskom tužbom stavljene na teret u ovom disciplinskom postupku, nije prekoračila granice dopuštene slobode izražavanja nosilaca pravosudnih funkcija, kojima bi počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 22. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, a u vezi sa odredbama člana 4.1. Kodeksa tužilačke etike”, saopćeno je iz VSTV-a.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH nije konačna i protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Tužba protiv Burzić je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to: tačka 22: “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, tačka 23: “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet “Memić”, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet.

Podsjećamo, VSTV je na posljednjoj sjednici imenovao Dalidu Burzić za sutkinju Suda Bosne i Hercegovina.

Kako nam je potvrđeno na narednoj sjednici VSTV-a, koja je zakazana za 6. i 7. mart 2019. godine, VSTV će razmatrati imenovanje v. d. glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,