Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odata počast za 180 poginulih komorata u jami ‘Dobrnja jug’

Preuzmite sliku

Povodom 30. godišnjice kolektivne rudarske nesreće u jami “Dobrnja jug“ danas je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona odala je počast za 180 komorata koji su izgubili živote u eksploziji ugljene prašine u rudniku Mramor.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović položili su cvijeće na Spomen obilježje u krugu Rudnika Dobrnja-Mramor.

Premijer Tulumović ovom je prilikom kazao da uvijek sa posebnim emocijama dođe na mjesto stradanja. „Trideset godina poslije jedne od najvećih rudarskih nesreća u Evropi, čovjek kada dođe na ovaj prostor osjeća žal i tugu. Kao čovjek i kao premijer se nadam da će u budućnosti podzemna eksploatacija, onako kako je to u Evropi, da bude zaboravljena stvar i nadam se da je nadzemna eksplatacija budućnost“, kazao je ovom prilikom premijer Tulumović, naglašavajući potrebu da kao društvo ne zaboravimo djecu poginulih rudara.

Budući da zbog trenutne epidemiološke situacije nije moguće obilježiti godišnjicu stradanja rudara kao prethodnih godina, Rudnici Kreka odlučili su se počast stradalim komoratima odati uz uvažavanje epidemiološke situacije, bez velikog okupljanja na jednom mjestu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,