Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od posljedica korone preminuo Milovan Milutinović, portparol zločinca Ratka Mladića

Preuzmite sliku

Od posljedica virusa korona, u 73. godini života preminuo je pukovnik u penziji i doktor političkih nauka, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović. 

Milutinović je bio načelnik informativne službe u Glavnom štabu Vojske RS-a i portparol osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Milutinović je inače spominjan u haškim suđenjima kao pratilac britanskih novinara koji su 1992. godine posjetili prijedorske logore i o njihovim užasima obavijestili svijet. Također je spomenut i u govoru bivšeg predsjednika Republike Srpske osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kao čovjek koji je “za 25 hiljada njemačkih maraka prodao snimke iz Srebrenice koji bi mogli koštati generala Mladića glave, ako padnu u ruke Hagu”.

O tome je na 52. sjednici Narodne skupštine RS-a, 6. augusta 1995. godine govorio Karadžić.

– Potpukovnik Milutinović daje stranim agencijama, ima podataka i da prodaje, ali daje, ne tiče me se je li uzeo 25 hiljada maraka ili nije, daje stranim agencijama katastrofalne snimke koje mogu Mladića da koštaju da mu se na Hagu pokažu. Puštaju oni koga hoće pa se snime leševi žena po ulicma Srebrenice pa se to pusti na stranim medijima – rekao je tada Karadžić.

 • Milutinović je poricao da je snimak prodao za 25 hiljada njemačkih maraka (DEM), tvrdeći da strane agencije nisu htjele ponuditi više od 5 hiljada. Taj snimak je, navodno, kako je on tada kazao, zaplijenjena iz Glavnog štaba VRS-a 1996.godine kada su ga zauzele međunarodne snage IFOR-a.

  Tokom suđenja Mladiću, odbijao je potvrditi Tužilaštvu da je bio “klasični” propagandista srpskih snaga, ali je potvrdio da se bavio ratnom propagandom.

  Milutinović je poricao i odgovornost zločinca Mladića za srebrenička pogubljenja 1995. godine, izražavajući uvjerenje da optuženi nikad ne bi mogao izdati naredbu suprotnu Ženevskim konvencijama.

  Milovan Milutinović je kao viši oficir ЈNA obavljao dužnosti oficira za informisanje Prištinskog korpusa ЈNA, načelnika Informativne službe 1. krajiškog korpusa, a potom načelnika Informativne službe Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i Centra za informativno-propagandnu djelatnost Glavnog štaba.

  Nakon rata angažovan je u Generalštabu Vojske Јugoslavije. Penzionisan je po ličnom zahtjevu u činu pukovnika. (Faktor.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,