Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od posljedica COVID-19 preminuo istaknuti arhitekta Said Jamaković

Preuzmite sliku

Epidemija Covid-19 odnijela nam je još jednog dugogodišnjeg člana. Od posljedica bolesti preminuo je naš istaknuti kolega, Said Jamaković, objavila je Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine.

Rođen je u Banjoj Luci 11.12.1942. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine. Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu. Radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi Archdesign.

Sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade Teloptic i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke – filijala Sarajevo (sa Maidom Ćejvan) , Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš-Dimitrijević a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim natječajima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. (sa Aleksandom Levijem) a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja suvremenu umjetnosti u Lepzigu.

Bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala.

Ovim putem Asocijacija arhitekata izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,