Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od ponoći jeftinije gorivo u BiH: Federalni tržišni inspektorat će početi s kontrolom cijena

Preuzmite sliku

Ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović izjavio je da je cijene nafte potrebno korigovati do 23.59 sati večeras.

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena nafte. Vlada Republike Srpske nedugo zatim odlučila je da prati odluku Vlade FBiH. Ovom odlukom smanjuju se marže, koje su bile čak do 50 pfeninga po litru goriva, a koje su sada ograničene na 25 pfeninga po litru. Na ovaj način vlade FBiH i RS-a nastoje obavezati naftaše u BiH da prate cijene nafte u svijetu.

 • Ministar Vujanović rekao je na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija da se cijene nafte mogu korigovati elektronskim putem i da je to potrebno učiniti do 23.59 sati večeras.

  – Svi prometnici naftnim derivatima mogu korigovati cijene prema važećoj odluci kako ne bi ulazili u prekršaje. To moraju učiniti do 23.59 sati. Nadležne inspekcije će biti operativne već sutradan. Vremena za korigiranje cijena ima dovoljno, jer se online putem to obavi za minut – rekao je Vujanović.

  Osvrnuo se i na mjeru neposredne kontrole cijena, za koju je kazao da se na taj način suzbio nekontrolisan rast cijena i zaštitio ekonomski potrošački interes građana.

  – Druga mjera neposredne kontrole za sva privredna društva koja obavljaju poslove trgovine stupila je na snagu danas. To znači da su oni obavezni zadržati marže koje su prozvodi imali 5. marta. Na ovaj način smo odgovorili na izazov devastacije ekonomsko-potrošačkog standarda građana – istakao je ministar Vujanović.

  Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je uputio saopćenje za javnost s najnovijim podacima o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno sa 8. aprilom.

  Federalni tržišni inspekorat će sutra početi s kontrolom cijena nafnih derivata, a u skladu s danas donesenom Odlukom Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate“, saopštio je direktor Anis Ajdinović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,