Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od koga je FUCZ tokom korone kupovao opremu: Roba plaćena, ali nije isporučena

Preuzmite sliku

Ured za reviziju institucija FBiH dao je “Mišljenje sa rezervom” nakon pregleda finansijskih izvještaja Federalne uprave civilne zaštite, za 2020. godinu. Pored ostalog, utvrđeno je da “nabavke roba za koje su zaključeni ugovori u vrijednosti od 2.431.605 KM nisu provedene u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama”.

“Ne možemo potvrditi njihovu hitnost s obzirom na rokove isporuke, stanje robe na kraju godine, kao i na činjenicu da sva roba nije isporučena”, ističu iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

 • Prema Izvještaju o ukupnoj vrijednosti dodijeljenih ugovora uz izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama, provedena su ukupno 93 postupka ukupne vrijednosti od 22.080.235 KM, od toga se 29 postupaka odnosi na robe (21.959.265 KM), a 64 postupka na usluge (120.970 KM) u skladu s članom 10. stav 1) tačka d), a koje se odnose na izuzeće kod ugovora o javnoj nabavci prirodnih i zakonskih monopola (voda, plin, električna energija i dr.), navodi se u izvještaju.

  “Izvršenim uvidom u provedene nabavke konstatovali smo da su na osnovu dostavljenih ponuda zaključivani ugovori o kupoprodaji robe. Međutim, nije nam prezentirano na koji način su odabrane ponude, odnosno kako su obaviješteni ponuđači o potrebi nabavke vrste i količine roba i na koji način su utvrđene specifikacije i karakteristike robe”, kazali su iz Ureda.

  “Nije bilo hitnosti”

  Ovo se odnosi na nabavku: 20 termalnih kamera (77.220 KM), 1.000 komada višekratnih zaštitnih odijela (175.500 KM), 500 kreveta sa madracem i posteljinom za karanten (189.885 KM), 50.000 komada zaštitnih odijela tip 5 (1.989.000 KM), te 200.000 komada medicinskih nitril rukavica (42.120 KM) za koje je utvrđeno da je dobavljaču isplaćeno avansno 100 posto, ali da cjelokupna količina nije isporučena Upravi.

 • Ured za reviziju institucija FBiH

  “Ne možemo potvrditi opravdanost primjene člana 10. stav 1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama, odnosno izuzeće od primjene odredbi ovog Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti. Naime, nije bilo hitnosti s obzirom na ugovorene rokove isporuke, na stanje robe na kraju godine, kao i na činjenicu da sva roba nije isporučena. Nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije i karakteristike roba koje su bile predmet nabavke, niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača. Nisu prezentirani zapisnici na osnovu kojih bi se potvrdilo da su vođeni pregovori sa dobavljačima kako bi se dobila najbolja ponuda za uložena sredstva. Također, nije se pratila realizacija zaključenih ugovora kod prijema robe i plaćanja, te nisu u svim slučajevima obezbijeđeni potrebni preduslovi za realizaciju nabavki. S obzirom na navedeno, nabavke roba za koje su zaključeni ugovori u vrijednosti od 2.431.605 KM nisu provedene u potpunosti u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama, niti su dosljedno ispoštovane odredbe zaključenih ugovora”, navodi se u izvještaju.

  Dokumentacija o Respiratorima, testovima i kombinezonima oduzeta

  Dodaju i da im je prezentirano da su Tužilaštvo BiH, SIPA i Općinski sud u Sarajevu izuzeli dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinske opreme i materijala (F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica za nabavku 100 komada invazivnih respiratora ACM812A ugovorne vrijednosti u iznosu od 10.530.000 KM, „Erkona“ d.o.o. Sarajevo za nabavku 150.000 komada testova za virus u vrijednosti od 4.625.303 KM, „Cubicus“ d.o.o. Sarajevo za nabavku 20.000 komada testova za virus i testova i reagensa za virus u vrijednosti od 1.365.390 KM, „Minerva Medica“ d.o.o. Sarajevo za nabavku PCR testova u iznosu od 1.343.160 KM, „Development Balkan Group“ d.o.o. Sarajevo za nabavku 30.000 komada medicinskih maski i 1.000 komada jednokratnih medicinskih sterilnih kombinezona ugovorene vrijednosti od 759.096 KM, kao i dokumentacija vezana za raspodjelu, verifikaciju, instalaciju i održavanje aparata za mehaničku ventilaciju) zbog čega su imali ograničenje revizije i ovo nije bilo predmet revizijskih postupaka.

  FUCZ je Mišljenje s rezervom dobio i zbog obračuna i isplate dodatka na plaću za posebne uslove rada, popisa sredstava i opreme koja je data drugima na korištenje te zbog nepostojanja Baze podataka. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,