Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od bunara do tenka: Živiničanin Suad Alikadić od guma pravi lijepe i korisne dekoracije (FOTO)

Preuzmite sliku

Svi koji navrate u njegovo bajkovito dvorište, ostaju zadivljeni ljepotom izgleda unikata od gume.

U nedostatku zaposlenja 23-godišnji Suad Alikadić iz naselja Litve kod Živinica prije pet godina u dvorištu svoje kuće počeo je praviti dekoracije od starih guma. Nakon što su prijatelji pohvalili njegov rad i ideje, Suad je došao na ideju da putem društvenih mreža pokuša prodavati svoje proizvode.

  • – Nedugo nakon što sam napravio stranicu gdje sam postavljao fotografije svog gumenog asortimana, zainteresovani su se počeli javljati i pitati za cijene. U proteklim godinama pravio sam zaista raznovrsne stvari, bunar, fotelje, ibrik i šolje, žabu, labuda, horoza, kolica, motor, džamiju, tenk, sat trosjed, dvosjed, puža, jelku i zaista više se i ne sjećam šta sam sve do sada imao u ponudi, za Tuzlanski.ba istakao je Suad koji dodaje da su mušterije  zadovoljne idejama i kvalitetom urađenih dekoracija.

  • Na pitanje šta se od navedenog asortimana najviše prodaje, Suad ističe da su to bunar, fotelje, šolje i žabe ali dodaje da radi dekoracije i ukrase po narudžbi kupaca:

    – Nijedan predmet nije isti, odnosno svaki ima nešto svoje, drugačije, bilo da je riječ o boji, veličini, obliku. Sve je to unikat do unikata, kaže naš sagovornik čije dekoracije krase brojne vrtove dvorišta ne samo u Živinicama nego i širom Bosne i Hercegovine.

  • Obzirom da svaki posao ima i svoje poteškoće, pitali smo Suada sa kojim se on susreće:

    – U svakom poslu pa i u ovom ima poteškoća. Najteže je naći odgovarajuće gume jer se ne mogu sve iskoristiti. Ako su stajale dugo i ako stare gume imaju u sebi određen hemijski sastav, ne mogu se lijepo obojiti. Sad već znam otprilike kad vidim gumu hoće li pocrniti ili ne jer, ako je malo promijenila boju prije nego što je obojim, znam da će s vremenom sva pocrniti. Dakle, takva guma je neupotrebljiva, ističe Suad.

  • Na kraju ističe da nije mogao ni sanjati da će njegove dekoracije ukrašavati dvorišta u Živinicama, Tuzli, Sarajevu, Mostaru, te dodaje da se od ovog neobičnog hobija koji se vremenom pretvorio u biznis može solidno živjeti. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje