Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od 1. marta u Republici Srpskoj biće dozvoljena muzika uživo

Preuzmite sliku

Od 1. marta u Republici Srpskoj biće dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, uz poštovanje epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, odlučio je danas Republički štab za vanredne situcije.

Republički štab je produžio do 5. marta mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, što znači da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata i dalje od 6.00 do 22.00 časova, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Kada je riječ o nošenju maske na otvorenom, u zaključku se navodi da se “preporučuje građanima da na otvorenom koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo za korišćenje zaštitne maske na otvorenom”.

Republički štab je donio zaključak kojim se zabranjuju javna okupljanja u grupama većim od 50 lica i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica – svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi.

Ovim zaključkom obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Od obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, pridržavaju se uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 5. marta ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa priređivačima igara na sreću – kladionice, automat klubovi, kazina, tombole, a od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 5. marta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji pružaju usluge ugostiteljstva, umjetnosti i zabave – bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su da organizuju rad sa građanima na način da na ulazu u službene prostorije ograniče broj lica koja istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omoguće rad šalter-sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu, koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja trebaju da organizuju rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija se primjenjuju uz ovaj zaključak.

Republički štab za vanredne situacije prihvatio je informaciju o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa javnim bolničkim ustanovama.

Odobrava se donacija direktnih antigenskih testova za prevenciju, suzbijanje i otklanjanje pandemije i bolesti virusa korona.

Republički štab za vanredne situacije odobrio je donaciju lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa korona. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,