Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

O'Brien: Vidjeli smo da je Mehmedagić zloupotrijebio javnu instituciju

Preuzmite sliku

Javna dobra stranke preuzimaju za svoje dobro, to smo vidjeli i to je suština antidejtonskog ponašanja, kazao je James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu, obrazlažući odluku da se Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e, stavi na crnu listu SAD-a.

O'Brien ističe da je ključni fokus američke politike podrška ispravnom funkcionisanju javnih institucija.

“Vidjeli smo da je Mehmedagić zloupotrijebio javnu instituciju, to podriva Dejtonski sporazum, to je nedopustivo. Javne institucije moraju raditi u korist svih građana, to je suština Dejtona i to je ono što mi podržavamo. Ove odluke se donose nakon dugog istraživačkog procesa. Ništa se ne dešava preko noći, ovo su dobro razvijeni procesi na kojima radi jako mnogo ljudi i niko ne može ovim biti iznenađen”, kazao je i dodao:

“Mi nećemo ovu odluku u javnosti objašnjavati. Mi sarađujemo blisko s institucijama kojih se ovo tiče (pravosuđe), te institucije bi trebale poduzimati određene aktivnosti.”

Da li su sankcije dovoljne?

“One su samo dio politike, pojedinci koji žele koristiti nešto za svoju korist ili korist drugih pojedinaca moraju se suočiti s posljedicama. Mi ćemo blisko sarađivati i s kolegama iz Evrope, predstavit ćemo sve građanima BiH i na njima je konačna odluka. Kada objavimo ovakve sankcije reakcije koje dobijemo su uvijek “da znamo to, neka ste se sjetili da ih sankcionišete”, na vama je da odlučite da li ćete podržavati ljude koji tako postupaju, na nama je da vam damo dokaze o tim ljudima”, kazao je O'Brien i istakao:

“Dugoročno ponašanje pojedinaca koji su sankcionisani neće biti prihvatljivo, kako građanima tako i euroatlantskom putu BiH.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje