Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Oboljeli u BiH kanabisovo ulje kupuju nacrno: Borba za život jača od straha da završe u zatvoru

Oboljeli od malignih i drugih teških bolesti u Bosni i Hercegovini i dalje su primorani ilegalno nabavljati ulje i druge preparate kanabisa potrebne za njihovo liječenje.

Iako nerijetko nisu ni sigurni u ono što kupuju putem interneta, poznanika i raznih nabavljača “nacrno”, daju posljednju marku koju imaju i rizikuju da padnu u ruke policije samo da bi se domogli “čudotvornog napitka” koji, kako kažu, na izlječenje djeluje mnogo bolje od bilo kakvih legalno propisanih terapija i lijekova.

Irfan Ribić, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji je izliječio multipla sklerozu uz pomoć ovog ulja, godinama se svim silama bori za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH, što su odavno mnoge zemlje uradile.

Na pitanje da li je upoznat u kojoj fazi je procedura legalizacije kanabisa u BiH, Ribić odgovara: “To je katastrofalno stanje, nažalost. To niko ne može znati. Jer njih nije briga za nas”.

Ipak se nada da bi se stvari u 2018. mogle promijeniti jer je izborna godina.

– U ovoj godini će se desiti mnogo toga, jer su izbori u pitanju – kratko je prokomentarisao Ribić.

Spora reakcija nadležnih

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH prije nekoliko godina na državnom nivou imenovalo je Komisiju za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, na čijem čelu je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Komisija je na jednoj od sjednica razmatrala i pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i tom prilikom je dala preporuke za legalizaciju kanabisa te je donijela zaključak da se imenuje Radna grupa za reviziju Liste opojnih droga, koja treba napraviti prijedlog izmjena Zakona koji se odnosi na upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Radna grupa je sastavljena od eksperata iz ove oblasti sa područja cijele BiH (doktori, farmaceuti, pravnici…), a sada je njen rad, kako kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH, u nadležnosti državnog Ministarstva sigurnosti.

Članovi pomenute Radne grupe do sada su održali samo jedan sastanak. Od septembra prošle godine nisu se niti jednom sastali kako bi razgovarali o potrebnim izmjenama zakona, koje bi dozvolile da se ulje kanabisa uskoro nađe u apotekama.

Od članova Radne grupe nismo uspjeli dobiti informaciju zašto je to tako, a isto pitanje ministru sigurnosti Draganu Mektiću uputila je i predsjednica Komore magistara farmacije FBiH, Zahida Binakaj.

– U ime Komore u petak prošle sedmice sam uputila pismenu molbu ministru sigurnosti da mi kaže kada namjeravaju nastaviti sa radom ove grupe. Odgovor još nisam dobila – kazala je za Faktor Binakaj.

Binakaj kaže da ne vjeruje da se radi o namjernoj opstrukciji, “već je to vjerovatno malo bačeno sa strane”. Dodaje da Radna grupa genaralno podržava kompletan postupak legalizacije, te da je to sada samo “tehničko pitanje”.

– To je pitanje tehnike, da se prevede iz zakona koji je zabranjivao promet tog sredstva i da ga stavimo u legalne tokove, da zakon prepozna njegov medicinski značaj. Ta tehnika nije ništa novo, skoro je identična u svim zemljama okruženja koje su nama slične ustrojem i bitno je samo da tijelo da preporuku i ministar će po tome i postupiti, jer on nije iz naše struke. Do sada je bio vrlo kooperativan i na svaki naš dopis je odgovarao blagovremeno, tako da se nadam da to ne bi trebalo potrajati duže od par mjeseci. Mi, farmaceuti i ljekari, svakako već dugo radimo sa narkoticima kao što su morfij, metadon i tako dalje, tako da će i kanabis biti samo jedna od supstanci u nizu koja će biti dozvoljena – kazala je Binakaj.

Sve više građana traži ulje kanabisa

Prema njenim riječima, veliki je broj građana koji s nestrpljenjem čekaju odluku o legalizaciji kanabisa.

– Mi kao farmaceuti smo stalno izloženi tim pitanjima i zato sam ja i bila slobodna da u ime građana uputim molbu da nam daju informacije. Ja radim u apoteci, svaki dan sam u kontaktu sa pacijentima koji to traže, zato i vršimo ovoliki pritisak. Relativno je veliki broj onih koji traže ulje kanabisa, jer je iz godine u godinu i sve veći broj malignih bolesti. Po broju oboljelih, maligne bolesti su rangirane kao treći uzrok bolesti i po broju umrlih visoko su pozicionirane – govori predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Oboljeli koji ulje kanabisa nabavljaju nacrno u prosjeku mjesečno trebaju izdvojiti oko 1.000 KM, mada i taj iznos varira u zavisnosti od bolesti, dijagnoze, dobavljača i kvaliteta ulja.

Mnoga istraživanja potvrđuju činjenice da su proizvodi od konoplje visokoutjecajni na zdravlje čovjeka. Pomažu u liječenju svih vrsta karcinoma, multipla skleroze, alergije i astme, AIDS-a, Kronove bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, glaukoma, PTSP-a i depresije, artritisa i reume, hroničnog umora, različitih vrsta infekcija, šizofrenije, ekcema, dermatitisa i psorijaze. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje