Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oboljeli od upalnih bolesti crijeva u BiH strahuju da im lijek neće biti dostupan

Preuzmite sliku

Iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa BiH strahuju da se lijek “vedolizumab” neće naći na novoj Listi lijekova Fonda solidarnosti, a što bi ugrozilo živote oboljelih.

Iz Udruženja obavještavaju javnost da, kako se bliži objava nove Liste lijekova Fonda solidarnosti, tako raste strah mnogih pacijenata i njihovih porodica čije liječenje zavisi od toga da li će se neki lijek naći na toj listi ili ne. Navode da se radi o lijeku “vedolizumab”, kojeg je jedan mali broj pacijenata u Federaciji tokom 2018. dobijao o trošku Fonda solidarnosti kroz program sufinansiranja.

Nakon 31. marta 2019., ukoliko se pomenuti lijek ne nađe na Listi lijekova Fonda solidarnosti, pacijenti ostaju bez terapije, a oni koji na tu terapiju čekaju već mjesecima ostaju bez šanse da se liječe lijekom koji im je potreban.

– To za naše članove znači gubitak nade u normalizaciju života, drastično pogoršanje zdravstvenog stanja, za neke možda i sa fatalnim ishodom, kao za članicu iz Mostara koja je nažalost izgubila bitku za život prošle godine kada lijek nije bio dostupan. To će se opet desiti ukoliko lijek ne bude na Listi tako da smo primorani upoznati javnost o tome – ističu iz Udruženja.

Također, dodaju da se Udruženje u nekoliko navrata obraćalo Federalnom ministarstvu zdravstva, Fondu solidarnosti i Vladi Federacije, ali da odgovor nisu dobili.

Upalne bolesti crijeva su hronično autoimuno upalno oboljenje sa vrlo nepredvidivim tokom, čestim fatalnim ishodima ukoliko se ne liječi na pravi način i odgovarajućom terapijom, te značajno smanjuje kvalitet života oboljelih – smatra se invaliditetom, navode iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,