Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oboljeli ispaštaju zbog politike: Bruceloza uzima sve više maha u FBiH, ljudi zabrinuti jer problem ne jenjava

Preuzmite sliku

Pojavljivanje bruceloze kod stoke na području Federacije Bosne i Hercegovine izazvalo je zabrinutost bh. javnosti.

Stručnjaci koji su govorili za Klix.ba o ovoj temi su istakli da se radi o kompleksnom problemu te da zbog politike i nadležnosti ispaštaju vlasnici stoke i drugi oboljeli.

Samo na području općine Kiseljak, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog bruceloze, oboljele su 123 životinje, a strahuje se da je broj mnogo veći. Svi smještajni kapaciteti u Kantonalnoj bolnici Zenica su popunjeni, a broj oboljelih je mnogo veći od onih koji su se ljekarima obratili za pomoć.

“U Kantonalnoj bolnici Zenica mi od marta imamo pacijente s brucelozom, a trenutno je smješteno blizu 30 zaraženih. Bruceloza je stalni problem koji nije u startu riješen, a lično imam osjećaj da nikog nije briga za to. U Kiseljaku se poduzimaju drastične mjere, to nije fer prema stočarima, ali nemamo drugih dugoročnih mjera”, govori ljekar u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević.

U Kantonalnoj bolnici Zenica od bruceloze se liječe i pacijenti iz Srednjobosanskog, Sarajevskog i drugih kantona i država.

“Dokle god je to bolest profesionalaca stočara, nije toliki problem. Problem će biti kada nam počne obolijevati obično stanovništvo”, dodao je Drljević.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Bićo je pojasnio kako godinama apeluju da nadležni obilježe, vakcinišu i prebroje stoku, ali da veterinari, koji su dobro plaćeni za svoj posao, to ne rade.

“Mi imamo problem i s granicama, jer nam se uvozi stoka koja nije provjerena. Ne vodi se briga ni o nomađenju, ali niko se to ne trudi spriječiti, niti stočari to poštuju. Država treba narediti veterinarima da prebroje stoku, eutaniziraju bolesnu i da se na granicama postave bolje kontrole, čime bi se spriječio šverc stoke čamcima”, izjavio je Bićo.

Dodao je kako je stoka davno trebala biti vakcinisana, ali da to nigdje nije urađeno zbog nesporazuma državnih i privatnih veterinarskih stanica.

“Postoji uredba od federalnog ministarstva da se podijele nadležnosti na državne i privatne veterinarske stanice, ali kantonalni ministri to ne dozvoljavaju i žele da to rade samo državne. Upravo zbog toga imamo totalni haos u sektoru”, dodao je Bićo.

Problem vlasnika stoke nastaje onda kada se stoka eutanizira. S obzirom na sve okolnosti odlučuje se i ko će isplatiti štetu vlasniku. U slučaju Kiseljaka, s obzirom na to da je proglašeno stanje elementarne nepogode, Služba civilne zaštite bi trebala nadoknaditi štetu vlasnicima stoke koja će biti ubijena, a u pojedinačnim slučajevima oboljenja isplatu štete snosi kantonalno ili federalno ministarstvo poljoprivrede.

Kako Klix.ba saznaje na području Kiseljaka, tokom proteklih dana izvršen je pregled stoke te je izolirano blizu 150 grla koja bi trebala biti ubijena. Međutim, problem je što još uvijek ne postoji adekvatna lokacija za odlaganje animalnog otpada, niti spalionica koja bi riješila problem eutanazije stoke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje