Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obnovljena područna škola u Gornjoj Maoči

Preuzmite sliku

Osnovcima u Gornjoj Maoči obezbijeđeni su bolji uslovi za rad zajedničkim naporima Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Caritasa Švicarske.

U školi je zamijenjen trošni azbestni krov, rekonstruisana unutrašnjost i instalirana geotermalna toplotna pumpa.

Navodeći da je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK obezbijedilo sredstva za sanaciju krova i za unutrašnje uređenje u vrijednosti od 45.000 KM resorni ministar Elvis Baraković kazao je da je ukupna vrijednost projekta 85.000 KM te da je sve urađeno zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja TK i Švicarskim Caritasom.

  • „Ovo pokazuje da zajednički programi i zajednička sinergija mogu doprinjeti poboljšanju uslova boravka i rada naših učenika i nastavnika“, istaknuo je ovom prilikom ministar Baraković.

    Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin izrazio je zadovoljstvo rezultatom utopljavanja fasade. „Doprinos Ministarstva za prostorno uređenje su novi prozori i savremeni pristup korištenja geotermalne toplinske pumpe. Divno za vidjeti je ovih 100-tinjak djece jer sada ne moraju ići u neke druge škole i neće se smrzavati“, kazao je ministar Karadžin.

    Po prvi put u TK, švicarski Caritas posljednjih 15 godina u Bosni i Hercegovini podržava projekte u sektoru energetske efikasnosti i korištenja obnovljvih izvora.

    Zadužen za edukaciju i saradnju sa školama i još jedan partnera na ovom projektu je i Centar za ekologiju i energiju Tuzla u kojem smatraju da najbolje rezultate postižu tamo gdje se realizuju projekti, kakav je ovaj u Školi u Gornjoj Maoči.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje