Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obnovljen spomenik “ICAR konzerva”

Preuzmite sliku

Danas je u Sarajevu upriličeno ponovno otvaranje obnovljenog spomenika “Icar” konzerva u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD) koji je prošle godine pokrenuo inicijativu za restauraciju ovog spomenika u sklopu obilježavanja svog 25. rođendana.

Grad Sarajevo, u čijoj nadležnosti je spomenik, i Centar za promociju civilnog društva su zajednički finansirali obnovu spomenika, a sama restauracija je plod saradnje sa stručnjacima sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Ovom prilikom, direktorica CPCD-a, Aida Daguda istakla je značaj ovakvih inicijativa organizacija civilnog društva u BiH ali i potrebi sličnih projekata obnove i restauracije značajne infrastrukture u našoj zemlji:

“Željeli smo da na neki originalan način obilježimo naših 25 godina uspješnog rada, pa smo odabrali obnovu jednog od naših brojnih, ali zapuštenih spomenika. Osim toga, ICAR konzerva kao spomenik međunarodnoj zajednici odgovara i principima i vrijednostima rada CPCD, jer se mi zalažemo za otvoren I kvalitetan rad svih koji pružaju pomoć našoj zemlji na putu demokratizacije I razvoja, kao I za lokalno vlasništvo nad najvažnijim procesima u našem društvu.”

Svjetski priznat umjetnik, Sarajlija sa adresom u New Yorku, Nebojša Šerić Šoba kao sarkastično prezentiranje stava prema pomoći međunarodne zajednice onih koji su u najtežim vremenima bili primorani da jedu sadržinu ovih konzervi, 2007. godine podigao je spomenik u obliku konzerve ICAR upravo međunarodnoj zajednici. Spomenik je tokom godina uništen te je ovo bila prilika da se kroz inicijativu upućenu od strane CPCD te pozitivan odziv uprave Grada Sarajeva i uz saglasnost sa autorom, očuva spomenik na sarajevski otpor i neosporni smisao za humor.

Otvaranju su prisustvovali studentica i student sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Larisa Kadić i Dino Tozo te istakli zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta i naglasili važnost obnove spomenika od kulturno-historijskog značaja širom naše zemlje.

Otvaranju obnovljenog spomenika prisustvovali su i brojni građani i građanke koji su i sami podijelili sjećanja vezana za “Icar” konzerve, neizostavni dio paketa humanitarne pomoći međunarodne zajednice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Također, inicijativi se pridružila i lokalna mesna industrija “Bajra” d.o.o. te ovom prigodom simbolično odvojila nekolicinu konzerviranih proizvoda koji su podijeljeni prisutnima kako bismo se prisjetili možda ne tako lijepih uspomena ali svakako događaja iz historije zemlje koji se ne trebaju zaboraviti.

“Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva” se nalazi pored Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,