Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obnovio džamiju i crkvu, a sada je o svom trošku oživio i partizanski spomenik

Preuzmite sliku

Danas je u Busovači povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra, u spomen na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a svečano otvoren obnovljeni spomenik.

Najviše zaslužan za to je privrednik Jasmin Halilović koji je inače i predsjednik antifašista Busovače. Obnovio je vlastitim sredstvima borcima NOR-a i žrtvama fašizma 1941-1945 spomenik koji je uništen prije rata.

“Pali ste, ali umrli niste, sjećaće vas se pokolenja i ponositi vaši idealima”, uklesano je na ovaj spomenik kojeg na vrhu krasi kupola koja predstavlja simbol avionskog krila, a kako za N1 govori Halilović, razlog je jer su u Busovači bile tri kasarnice lake protivavionske.

“Tu je bila šuma, toliko prljavo i zaraslo. Sve sam ja to uredio, restauriro i sabrao dobre ljudi. Odavno sam ja to trebao uraditi, to je bilo toliko prljavo i zaraslo, ali sve smo to sredili. Sada će tu biti videonadzor, klupe i aparat za kafu”, priča Halilović.

Danas je na ovoj svečanosti prisustvovao i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Prisutnima se obratio i načelnik Busovače Asim Mekić, koji je istaknuo da su uvijek postojali oni koji su branili BiH, ali i otimali se za nju.

Bosna i Hercegovina je jedna lijepa, draga i fina država. Postoji više od 1.000 godina i za nju su se uvijek otimali, jer za nešto što vrijedi pažnje nastoji se uzeti za sebe. Isto tako oni koji je vole branili su je. Ovo je jedna od generacija koja je branila tu državu i kojoj je podnignut spomenik i to trebamo uvažavati. Takvih će uvijek biti u BiH. Neka nam je lijepa naša država i mi svi u njoj”, poručio je načelnik Mekić.

Halilović nije samo obnovio ovaj spomenik. Renovirao je i džamiju, te pomogao da se crkvi u Kačunima promijeni krov. Uredio je i zaštitio područje gdje izvire kisela vodu na Kaoniku na Ciglani, a želja mu je i čaršiju u Busovači vrati u prvobitan položaj.

“Moramo se već jednom dići da bi stvorili zajedništvo i da ne gledamo kako se ko zove, kako se ko krsti, da se cijenimo, poštujemo… I ove što nas vode, i njih da poštujemo, ali više – dosta ih je”, rekao je Halilović, koji radeći dobra djela pokušava zbližiti narod.

Brojni spomenici iz vremena Jugoslavije, danas su u našoj zemlji zaboravljeni, oskrnavljeni, ignorirani ili namjerno uništavani. Iako ove spomenike sada rijetko ko posećuje oni djeluju kao da su iz budućnosti zbog svog fantastičnog dizajna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje