Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obnaša istovremeno dvije funkcije: Zakon premijeru TK Jakubu Suljkanoviću omogućava duplu zaradu

Mnogo je ministara izabrano u entitetske i državnu vlast na zadnjim izborima i dok su prvi ostali pri jednom dohotku, drugima su i paušali dragi.

Premijer Tuzlanskog kantona u tehničkom mandatu Jakub Suljkanović obnaša istovremeno dvije funkcije – premijersku u izvršnoj vlasti i poslaničku u Skupštini TK-a. Za obje funkcije, koje su po samoj svojoj prirodi nespojive, ali ipak po aktuelnim zakonskim propisima dozvoljene, Suljkanović prima novac. Tako je premijer TK-a u tehničkom mandatu na dvije pozicije, za samo pet mjeseci, ostvario pravo na najmanje oko 23.500 KM.

Premijer, a poslanik

Da premijer, odnosno poslanik Suljkanović u Skupštini TK-a prima paušal od preuzimanja mandata, potvrđeno nam je i iz same Skupštine.

– Jakub Suljkanović je nakon potvrđivanja rezultata izbora prihvatio mandat poslanika u Skupštini TK-a i potpisao svečanu izjavu. Na osnovu navedenog on ima status izabranog dužnosnika koji nema profesionalni status u Skupštini i u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti TK-a ostvaruje pravo na poslanički paušal od 1.616 KM mjesečno. Do sada su obračunati paušali za novembar, decembar i januar, a isplaćen je samo jedan paušal, stoji u odgovoru koji je potpisala sekretar Enisa Hasanagić.

Podsjećamo, zakon koji Suljkanoviću omogućava duplu zaradu je usvojen u mandatu Vlade Bege Gutića, a donio je minorna smanjenja plata izabranih dužnosnika.

Kako nam je sam Suljkanović otvoreno kazao, ova praksa nije dobra, ali je trenutno zakonski definisana na ovaj način.

– Mislim da ovo nije dobro i to sigurno treba mijenjati. Međutim, tako je kako je u ovom trenutku i to se ne odnosi samo na mene. Sličan slučaj imamo i sa drugim poslanicima u Skupštini TK-a, ali i na višim nivoima vlasti. Ljekari su tako plaćeni iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, odnosno javnim novcem, dok su nastavnici i profesori plaćeni novcem sa pozicije ministarstva obrazovanja, odnosno iz budžeta. Situacija je praktično ista i oni istovremeno dobijaju naknade za posao koji obavljaju po dvije osnove, sve iz budžeta, kazao nam je Suljkanović.

Suljkanović nudi i rješenje. Ovakvim poslanicima, koji već primaju platu iz budžeta za drugi posao koji obavljaju, treba nadoknaditi rad u Skupštini, ali na drugačiji način.

– Mislim da oni koji se finansiraju javnim novcem treba da imaju samo tu jednu platu, ali ipak nekakvu naknadu za posao poslanika, međutim, ne više od jedne dnevnice za dan kada idu na sjednicu ili obavljaju poslanički posao. Mislim da bi to bilo realnije, dodao je Suljkanović.

U Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem još nije oformljena nova vlada, u Skupštini sjede tri ministra koja su trenutno u tehničkom mandatu. Oni ne primaju paušale za poslanički rad dok obavljaju ministarske funkcije.

– Niti jedan od trojice poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona od dana preuzimanja dužnosti poslanika Skupštine ne prima paušal niti bilo koju drugu vrstu novčanih naknada koje primaju ostali poslanici Skupštine ZDK-a, a na osnovu njihove vlastite pisane izjave kojom se, dok obavljaju dužnost ministra u Vladi Kantona, odriču prava na paušal i na druge vrste novčanih naknada poslanika Skupštine ZDK-a, stoji u odgovoru sekretara Skupštine Ibrahima Avdagića na naš dopis.

Ovo je potvrdio i ministar, odnosno poslanik Himzo Smajić.

– Kolega Čolaković (Fahrudin, op.a.) i ja smo se odrekli bilo kakvih naknada u Skupštini dok god smo na ministarskim pozicijama. Iskreno, ne znam ni imam li pravo na taj paušal, ali to ne bi promijenilo našu odluku, kazao nam je Smajić.

Ista situacija je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje su novi članovi Skupštine premijer u tehničkom mandatu Nevenko Herceg i ministar trgovine Ajdin Teletović. Kako nezvanično saznajemo u Skupštini HNK-a, ni njih dvojica ne uživaju nikakva poslanička prava dok obavljaju funkciju u izvršnoj vlasti, što premijera TK-a Jakuba Suljkanovića u tehničkom mandatu čini vjerovatno jedinim u FBiH koji prima naknade po dva osnova.

Skoro polovina federalnih i državnih ministra BiH izabrani su u entitetske i državnu vlast na prošlogodišnjim općim izborima.

Od 16 federalnih ministara njih šest je dobilo mandate i u zakonodavnoj vlasti, dok je od devet državnih ministara njih šest izabrano u zakonodavnu vlast, uglavnom u PSBiH.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nam je rečeno da niko od izabranih u ovaj dom, a koji su i u izvršnoj vlasti, nije na platnom spisku Doma.

Izborni zakon BiH ranije je zabranjivao obnašanje funkcija istovremeno i u izvršnoj i zakonodavnog vlasti, ali je posljednjim izmjenama, koje su napravljene 2016. godine, ostavljena takva mogućnost.

Član 1.8, stav 4) Izbornog zakona glasi: “Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu. Također je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim organima vlasti.”

Nije prvi put

– Nije niko od zastupnika i ministara kod nas na plaći. Svi su ostali u radnom odnosu u ministarstvima gdje rade. Nisu ostvarivali nikakva prava u Parlamentarnoj skupštini. Nije prvi put ova situacija, bila je i prije četiri godine, kazao je Marin Vukoja, sekretar Predstavničkog doma PSBiH.

Sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić kazao je za Oslobodjenje da u ovom domu imaju tri osobe koje istovremeno obavljaju izvršnu funkciju i članovi su Doma naroda. To su Nijaz Musić, ministar unutrašnjih poslova BPK-a, Stipan Šarac, ministar finansija u Kantonu 10 i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, niko ne prima dvije naknade, odnosno dvije plaće u vezi s tim. A gospodin Čampara se i pisano izjasnio Administrativnoj komisiji da neće uzimati ni paušal i ostale prinadležnosti dok mu traje mandat u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH, kazao je Hadžiavdić.

Igor Stojanović, pak, napominje da je Dom naroda drugo zakonodavno tijelo u odnosu na kantonalnu skupštinu.

– Znate da je SDP sa partnerima u Skupštini KS-a ukinuo paušale, jedino je SDA bila protiv. Kada je u pitanju Dom naroda, meni ne pada na pamet da se odreknem paušala kojim će raspolagati Vlada Fadila Novalića, koja za četiri godine nije izgradila metar autoputa. Šta ću ja raditi sa svojim paušalom je moja stvar, SDP priprema inicijativu kao u KS-u, da ukine paušal i u Domu naroda, navodi Stojanović, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. (Piše Miren Aljić | Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje