Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak: Pogledajte detalje sa ročišta u predmetu ‘Fadil Novalić i drugi’

Preuzmite sliku

Tokom sinoćnjeg ročišta osumnjičenima u aferi “Respiratori” koje je održano u Sudu BiH iznesena su opširna izlaganja Tužilaštva i odbrane u ovom predmetu, a Sud je medijima ustupio 10-minutni snimak, piše Klix.

Osumnjičeni, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a i vlasnik Sreberene maline, su prema navodima Tužilaštva BiH iskoristili vanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom da pripreme plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

U ovom sudskom procesu će učestvovati veliki broj svjedoka, među njima će biti službenici i funkcioneri Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i uposlenici kompanije Srebrena malina.

Tužilaštvo BiH će izdati naredbe za vještačenje mobilnih telefona s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni ostvarivali međusobno i sa drugim licima. Osim telefona, doći će i do pretresa kompjuterskih sistema i elektronskih sadržaja koji su korišteni na kompjuterima i drugim uređajima iz ureda premijera Novalića, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, FUCZ-a, kompanije Srebrena malina, te pretres ličnih uređaja osumnjičenih.

Pored toga će biti izvršeno još jedno vještačenje tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora, a Tužilašto je navelo da je potrebno provesti cjelokupnu finansijsku istragu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje