Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen pravilnik za upravljanjem dronom u BiH: Vlasnici će morati položiti ispit…

Preuzmite sliku

U “Službenom glasniku BiH” objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulisana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile, praktično, bez ikakvih pravila.

Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima, kako je njegov puni naziv i koji je sačinila Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i morat će položiti ispit za upravljanje dronom, prenosi “Mondo“.

U Pravilniku piše da se odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, bezbjednosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju. Također, odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka 248 grama (0,248 kg), kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata.

Vlasnik drona (fizičko ili pravno lice), koji ima prebivalište ili je registrovan na teritoriji BiH, morat će lično podnijeti zahtjev na propisanom obrascu za upis u evidenciju drona, a za svaki dron koji se upiše u evidenciju, BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti svake tri godine.

Zanimljivo je da će operator drona morati posjedovati potvrdu o poznavanju zrakoplovnih propisa za operatora drona, a potvrda će se sticati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti zrakoplovstva i propisa o dronovima. Vlasnici će morati imati policu osugiranja za dron.

Nekomercijalno letenje pravilnikom je dozvoljeno samo danju i unutar vidnog polja operatora drona, a nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih vazduhoplova na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Nije dozvoljen ni let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima objavljen je u Službenom glasniku BiH jučer (18. avgusta) i stupa na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivaće se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo kratko su potvrdili da objava u Službenom glasniku BiH (broj 51/20) znači da pravilnik stupa na snagu kako je propisano, a da sa za sve nejasnoće vlasnici dronova mogu javiti direkciji. Pravilnik pročitajte OVDJE. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje