Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen nalog za hapšenje Selmira Mašetovića: Šta se mladiću iz Gradačca stavlja na teret?

Preuzmite sliku

Bh. studentu Selmiru Mašetoviću dozvoljena je posjeta, razgovarao je telefonski s porodicom, koji su potvrdili da je dobro. O djelima koja mu se stavljaju na teret vrlo brzo će ga upoznati i njegov advokat. Uhapšen je 22. maja u Turskoj, pod optužbom da je povezan s organizacijom FETO, koju turske vlasti smatraju terorističkom. Federalna televizija došla je u posjed sudskog naloga za hapšenje Mašetovića koji je dostupan i javnosti.

Nalog za hapšenje bh. studenta Selmira Mašetovića sudija krivičnog pravosuđa grada Ušaka, a na zahtjev Republičkog tužilaštva, izdao je 25. maja ove godine, tri dana nakon što je Selmir priveden. Članstvo u terorističkoj organizaciji stavlja mu se na teret. Zbog bojazni da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, zadržan je u pritvoru.

Sudija dalje navodi razloge za hapšenje: „Kada se uzme u obzir stroga disciplina organizacije o pitanju skrivanja sebe i članova, kao i postojanja dokaza da je osumnjičeni razgovarao s drugim osumnjičenima koji se povezuju sa dosjeima iz slučaja FETO, da je registrovan kao korisnik programa bylock, šifrovanog programa komunikacije za koji se zna da se koristi među članovima organizacije, te da se može pretpostaviti kao osnova za hapšenje i vodi se kao krivično djelo, iako još dokazi nisu prikupljeni.”

U nalogu stoji da je datum izvršenja krivičnog djela bio 15. juli 2016. počinjenog u gradu Ušaku. Republičko tužilaštvo Turske o hapšenju Mašetovića obavijestilo je ambasadu BiH u Ankari. No, o detaljima ovog slučaja bh. vlasti malo znaju. Iz Ministarstva pravde kažu da su organ veze, ali službenih podataka nemaju. Zasad tek telefonski traže informacije, saznaju ih iz medija, a tvrde da turska strana još nije zatražila ništa u vezi s ovim slučajem, piše Federalna televizija.

“Kontaktirao sam telefonski kolege u Turskoj, ali i našeg konzula u Istanbulu koji me je izvijestio da mu danas ide u posjetu i da je odobreno da mu mogu roditelji doći u posjetu”, kaže ministar pravde BiH Josip Grubeša.

U kući porodice Mašetović neizvjesnost. Telefonski razgovor oca Husejna sa sinom Selmirom tek 15 dana nakon hapšenja donio je prve informacije o stanju u pritvoru. Uskoro će ga, kažu, posjetiti, ali već sada znaju i tvrde da Selmir nije kriv, te da se za vrijeme vojnog udara u Turskoj on nalazio u BiH.

“Uvjeren sam da nije kriv. I ako je možda nešto bilo za taj period, ta su djeca iskorištena, neko ih je zloupotrijebio”, priča Selmirov otac Husein.

“Svi jednog dana mogu biti Selmir. Znači da nama nije sigurno da odemo u Tursku, da nemamo nikakvu zaštitu kao građani”, kaže Selmirova maćeha Almira Mašetović.

Porodica je posebno razočarana činjenicom da ih niko nije kontaktirao od nadležnih institucija. Ali nije izostala podrška građana u Gradačcu, koji se svakodnevno okupljaju i traže pravdu za Selemira Mešetovića. Prate razvoj situacije, baš kao i turska ambasada u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje