Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen dokument: Pročitajte zajedničku izjavu podrške Viškoviću koju potpisuju ministri

Preuzmite sliku

Ministri u Vladi Republike Srpske danas u održali pres-konferenciju na kojoj su dali podršku aktuelnom entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću za kojeg je zaštićeni svjedok na Sudu Bosne i Hercegovine rekao da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

U zajedničkoj izjavi, svi ministri navode da daju “punu, nedvosmislenu i bezrezervnu podršku predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću” i kako navode, “najoštrije osuđuju napade na ugled i čast našeg predsjednika, koji dolaze iz Federacije BiH”.

  • Radovan Višković je vrijedan, pošten i častan čovjek, koji sa velikim uspjehom i vidljivim rezultatima, odgovorno i predano obavlja funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, sa jednim jedinim ciljem, a to je prosperitet Republike Srpske i bolji život svih ljudi koji žive u njoj.

    Kako navode, “svi napadi na predsjednika Vlade Republike Srpske koji dolaze iz Federacije BiH su obično spinovanje i politikantsko predizborno podmetanje, usmjereno na slabljenje Republike Srpske i njenih institucija i sticanje jeftinih političkih poena za pojedine stranke u Sarajevu”.

  • Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

    Nakon medijskih objava u kojima se iznose detalji o identitetu kao i sam identitet zaštićenog svjedoka u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine, Tužiteljstvo je informiralo nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka, potvrđeno je danas za N1 iz Tužilaštva BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje