Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena tužna godišnjica: Jedna ruža za jednog poginulog na Korićanskim stijenama

Preuzmite sliku

Porodice i prijatelji danas su na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić obilježili 29. godišnjicu egzekucije 224 logoraša različitih nacionalnosti koju su izvršili pripadnici Interventnog voda policije RS iz Prijedora.

Godišnjica je obilježena bacanjem po jedne ruže za svakog ubijenog logoraša na Korićanskim stijenama.

Kolona autobusa sa logorašima tog kobnog dana krenula je od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša, pa su ih odveli u Travnik. Ostale su vodili na Korićanske stijene misleći da ih tamo nikada neće naći.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara.

Skokom u provaliju strijeljanje je preživjelo 12 osoba, a još se traga za sedam nestalih na tom lokalitetu.

  • Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

    Munevera Avdić, predsjednica organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba Kotor-Varoš, podsjetila je da su oni suorganizatori današnjeg obilježavanja.

    “Do danas se u Bosni i Hercegovini traži još više od 7.500 nestalih osoba. Nismo zadovoljni tempom traženja nestalih osoba. Porodice umiru, njihovi najmiliji se ne pronalaze, a oni odlaze na drugi svijet ne znajući šta je bilo sa njihovim članovima porodica. Ovim putem apelujem na sve institucije koje se bave tim pitanjem da ubrzaju proces traženja nestalih”, dodala je Avdić.

    Obilježavanje godišnjice organizovali su Savez logoraša u Bosni i Hercegovini , zajedno s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženjem logoraša Prijedor `92., Udruženjem logoraša Kozarac i Udruženjem porodica poginulih i nestalih osoba „Vrbanja“ Kotor Varoš i Travnik. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje