Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića

U Bosanskom Šamcu danas je polaganjem cvijeća, učenjem dove i tevhidom u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Adil Osmanović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istakao da je Tihić kao političar bio omiljen kod prijatelja i kolega, a poštovan i uvažavan od lidera drugih političkih stranaka u BiH.

Sulejman Tihić će, kako je dodao, ostati u javnosti upamćen kao smiren i tih, ali jako ustrajan političar koji je trasirao politiku SDA u nekoliko riječi “korak po korak ali stalno naprijed” .

– Posebno treba istaknuti njegov državni i politički angažman kao člana Predsjedništva BiH, jer je u tom periodu naša država dobila značajne institucije i provedene su najznačajnije reforme od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Takva politika je BiH nepovratno usmjerila u pravcu Evropske unije i NATO saveza. Nažalost, reformski procesi koji su toliko potrebni BiH, zaustavljeni su obaranjem i danas u javnosti poznatog “aprilskog paketa” ustavnih reformi. Da su tada usvojene te ustavne reforme, danas bi naša država bila puno bliže i EU i NATO savezu – kazao je Osmanović.

Dodao je da u tom prelijepom bosanskom gradiću Bosanskom Šamcu želi da istakne još jednu posebnu vrlinu i dalekosežnu političku viziju Sulejmana Tihića.

– Pored mnogih drugih poslova, obaveza i aktivnosti kojima se bavio, nikada nije dozvolio da povratak nas Bošnjaka i Hrvata na ove prostore ne bude u samom vrhu prioriteta politike SDA. Svojim amandmanima na Ustav ovog entiteta, kao i aktivnim učešćem u donošenju mnogih kvalitetnih zakona, radio je na popravljanju pozicije bošnjačkog i hrvatskog naroda u ovom entitetu. Na kraju, njegova najsnažnijija poruka je bila i da nakon svoje smrti njegov mezar bude ovdje u Bosanskom Šamcu. Time je poslao najjaču poruku nama koji smo protjerani sa ovih prostora da nikada ne treba odustati – kazao je Osmanović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,