Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 30. godišnjica stradanja 47 stanovnika Bioče

Preuzmite sliku

Na lokalitetu kod Spomen-obilježja šehidima Bioče, u nedjelju je obilježena 30. godišnjica stradanja 47 šehida sa područja ove mjesne zajednice.

Najveći zločin počinjen je na brdu Žerovanj, gdje je mučeno i likvidirano 16 Biočana, dok su ostali poginuli u živim štitovima koje je koristila agresorska vojska.

Na ovom obilježavanju cvijeće je položio i počast odao ubijenim ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju naglasio kako je potrebno da mlađi naraštaji čuvaju uspomenu na sve šehide.

Jedan od članova Organizacionog odbora je Emir Handžić, dijete šehida Bioče, koji je ‘92. godine imao osam mjeseci, a pet godina kada su tijelo njegovog oca pronašli u masovnoj grobnici Žerovanj i kada mu je klanjana dženaza.

U svom emotivnom obraćanju, naglasio je kako mladi ljudi moraju biti odlučni, hrabri i ne zaboraviti žrtvu svojih očeva.

– Ovo je jedno malo naselje koje broji oko 50 domaćinstava. Svake godine imamo više od 200 posjetilaca. Raduje me što dolazi veliki broj djece i trudimo se da ih na razne načine motivišemo. Svake zadnje nedjelje u mjesecu maju dođu i željno iščekuju ovo obilježavanje – kazao je.

Prigodnim riječima  su se obratili i općinski načelnik Akif Fazlić, te Nermin Durmo, jedan od preživjelih stanovnika Bioče te kobne 1992. godine.

Nakon programa na centralnom spomen obilježju, upriličen je obilazak spomen-ploča u rejonu Trešnjice i Selimovići, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,