Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 28. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH

Preuzmite sliku

Raznovrsnim sadržajima obilježena je 28. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH u Bihaću.

Nakon što su na centralnim šehidskim mezarjima svih općina i gradova USK proučili Fatihu, odali počast svim šehidima i poginulim borcima Petog korpusa, prijemom kod premijera USK i predsjedavajućeg Skupštine nastavljeno je obilježavanje, na sami dan formiranja tog korpusa 21. oktobar.

Osim spomenutih, prijemu je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović.

Domaćini su zahvalili komandantima i ratnim starješinama ‘za sve što su uradili u protekloj agresiji, a kao rezultat njihove borbe mi imamo državu BiH’.

“Peti korpus je imao sve; viteške brigade, brdske brigade, pukove, policiju, HVO… Taj korpus je imao multietnički sastav, oslobodio je najviše teritorije, od svih korpusa, časno završio rat bez mrlje i bilo kakve optužnice niti presude pred Haškim tribunalom” – naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić, čestitajući taj poseban datum u bh. povijesti.

Najznačajniji dio ovogodišnjeg obilježavanja jeste postavljanje kamena temeljca za muzej petog korpusa, koji će u toku naredne godine biti izgrađen u sklopu Kasarne “Adil Bešić“ u Bihaću.

Tim povodom prijem su organizirale i Oružane snage BiH, a osim domaćina pukovnika Seada Šehića prisustvovali su i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, premijer i predsjedavajući Skupštine USK Mustafa Ružnić i Razim Halkić, gradonačelnici Bihaća, Cazina i Ključa te Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba 5. Korpusa, komandanti, starješine i vojni činovnici OS BiH. Projekt muzeja zvanicama su prezentirali Kasim Mešić, komandant 2. pješadiskog puka OS BiH i arhitekta Mirsad Midžić.

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je prezentirao ideju naučne konferencije o 5. korpusu sa raznih aspekata, uključujući stručnjake i naučnike iz raznih naučnih disciplina. Tu ideju medijima je prezentirao ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić.

“Radi se o naučnoj konferenciji koja bi bila multidisciplinarnog karaktera. Ugostili bismo naučnike iz raznih naučnih oblasti, koji bi govorili o Petom korpusu sa različitih aspekata i njegovom doprinosu u očuvanju svih vrijednosti koje baštini Bosna i Hercegovina” – ljudskih, kulturno-historijskih, vjerskih i drugih vrijednosti – istakao je ministar Zulić.

Nakon prezentacije, komandanti, muftija, gradonačelnici i načelnici i visoke zvanice položili su kamen temeljac za budući muzej 5. korpusa. Na kraju je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić proučio Hajr dovu i uputio čestitku svim pripadnicima Petog korpusa Armije R BiH, njihovim porodicama, šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

“Jedna posebna vrijednost koju naš narod cijeni, voli, poštuje i s kojom se identificira je 5. korpus Armije R BiH. Sloboda koju naš narod uživa, brojne životne benefite koje danas koristimo i država BiH sa međunarodno-pravnim subjektivitetom je rezutat hrabre i viteške borbe naših najboljih sinova Armije BiH, među kojima se posebno isticao Peti korpus” – navodi se u čestitki muftije Kudića.

Peti korpus Armije R BiH slovi za jednog od najorganiziranijih i najuspješnijih korpusa vojske koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu. Formiran je 21. oktobra 1992. godine, odlukom Predsjedništva R BiH.

“To je korpus koji je formiran iz naroda i uz vitešku hrabrost, podršku naroda. Uz Božiju pomoć uspio je sačuvati narod i državu Bosnu i Hercegovinu i osloboditi najveći dio teritorija BiH, od svih ostalih korpusa. Sačuvao je multietničnost, branio kulturno-historijska, vjerska i nacionalna znamenja svih naroda, a svoju odanost državi Bosni i Hercegovini su potvrdili i odbranom od secesionističkog nauma ratnog zločinca Fikreta Abdića. Sve se to moglo čuti na obilježavanju u Bihaću” – navodi Muftijstvo bihaćko. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje