Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 21. godišnjica zločina “Škorpiona” nad šestoricom Srebreničana u Trnovu: Vrijeme ne može izliječiti bol majki i supruga

Preuzmite sliku

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 21 godinu na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, uprkos kišnom vremenu, okupile su se u velikom broju i odale počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama – učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je sve teže.

“Sve gore mi je i teže. Kad dođem ovdje, kao da ću ga naći ovdje da sjedi. Ne može biti gore nego što jeste. Moraš sve da trpiš i čekaš. Mom djetetu je bilo 16 godina kada su ga ubili. Sav svijet zna da su nas pobili, da nismo mi ništa krivi, a sad kažu da smo za sve krivi”, kazala je Alispahić.

Nurin drugi sin, 24-godišnji Admir je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji, muž joj je ubijen u Srebrenici, a kćerka umrla.

Ramzija Ibrahimović došla je da obiđe mjesto na kojem su pripadnici zloglasne jedinice ubili njenog supruga Smaila.

“Kako ćeš se osjećati. Dođi ovdje, vidi, sliku pogledaj. Sve nam je jasno kad ovo vidimo. Jasno nam je kad vidimo ovu sliku što su ih ubijali. Grozno kad vidim gdje mi je čovjek ubijen. Grozno, ne može biti gore, ali šta ćemo”, rekla je Ibrahimović.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su i snimili. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Za zločin u Trnovu, 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić osuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin sa predumišljajem.

U genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje tokom jula 1995. godine ubijeno je više od osam hiljada uglavnom muškaraca i dječaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje