Nedjelja, 29. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obilježena 16. godišnjica Memorijalnog centra u Potočarima

Učenjem fatihe, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida danas je obilježena 16. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. 

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović kazao je da su 2003. godine počeli prvi ukopi žrtava genocida u ovom centru te je tada ukopano 989 žrtava, prenosi Fena

“Karakteristična je ta 2003. godina, jer tad su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. U martu 2003. godine ukopano je 600 žrtava genocida, 11. jula iste godine ukopane su 282 žrtve, a 20. septembra te godine ukopano je 107 žrtava genocida. Do današnjeg dana u Memorijalnom centru ukopane su 6.643 žrtve genocida”, rekao je Smajlović.

Da proces pronalaska nestalih i identifikacija traju sporo, te da “majke umiru u iščekivanju”, samtra Fazila Efendić.

“Majke umiru i nedočekaju da se njihovi voljeni nađu. Ja sam ukopala sina jedinog Fejzu i muža Hameda. Mnoge majke nisu našle svoje voljene. Godine su prošle, i još uvijek svi nisu pronađeni, to je žalosno i teško za porodice”, rekla je Efendić.

Podsjećamo, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1996. godine je zvanično otvorio bivši predsjednik SAD-a, Bill Clinton, na današnji dan 2003. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje