Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen Dan Grada Srebrenika (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom Dana Grada Srebrenika, delegacija Vlade Tuzlanskog kantonam predvođena premijerom, Jakubom Suljkanovićem prisustvovala je danas svečanoj sjednici Općinskog vijeća i položila cvijeća na spomen obilježjima.

Obrativši se prisutnima ovom prilikom, premijer Suljkanović je svim građanima uputio čestitke povodom ovog obilježavanja kao i na dobivenom statusu Grada.

– Odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konačno je obnovljeno pravo na status grada, koje su Srebrenčani dosegnutim nivoom urbanizma, infrastrukture, razvijenošću kulturnih, društvenih, sportskih i drugih institucija zaslužili i mnogo ranije – rekao je premijer Suljkanović.

U svom je obraćanju posebno istakao i značaj privrednog razvoja, te stvaranja uslova za privlačenje domaćih i stranih investitora, a time i otvaranju novih radnih mjesta, pri čemu bi prioritet općinskih vlasti trebalo biti formiranje takozvanih poslovnih zona.

– Očekujem da će obnovljeni status Grada dodatno privući potencijalne investitore, turiste i druge koji su dolazili i koji će doći u Srebrenik. U tom smjeru razvoja lokalna uprava i kantonalni nivo vlasti zajedničkim snagama rade na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta i razvoju infrastrukture. Uglavnom je riječ o projektima rekonstrukcije putne mreže, vodoprivrednih objekata, te projektima usmjerenim na zaštitu i očuvanje životne sredine. Vlada Tuzlanskog kantona će i u narednom periodu, u saradnji s Gradskom upravom, realizirati razne projekte, te kroz razvoj poslovnih zona domaćim i inostranim investitorima nastojati da ponudi znatno povoljnije uslove za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta, i uopće razvoj Grada – zaključio je premijer Suljkanović.

Nakon polaganja cvijeća i svečane sjednice, brojne zvanice prisustvovale su svečanom otvorenju rekonstruisane Sportske dvorane u Srebreniku, koja će dati dodatni impuls razvoju sporta u ovom gradu, kao i otvaranju Turističke zajednice Grada Srebrenika od koje se očekuje da u narednom periodu da dodatni impuls razvoju i boljem iskorištavanju turističkih resirsa i potencijala ovog kraja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje