Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanje godišnjice zločina u Bratuncu: Komšije ne žele reći gdje su masovne grobnice

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je obilježena 29. godišnjica monstruoznih zločina koje su u maju 1992. godine počini pripadnici srpskih vojnih i paravojnih formacija. Komemoracija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine poslije čega su delegacije položile vijence i cvijeće na spomen-obilježju te proučile Fatihu nevinim žrtvama velikosrpskog zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovi bijeli nišani koji su iza nas oni sve govore. Nakon 29 godina nismo pronašli svoje najmilije, nisu presuđeni ratni zločinci koji su izvršili ovaj zločin na najsvirepiji način. Oni su mučili, imamo dosta silovanih osoba i nakon 29 godina od 613 osoba koji se vode kao nestale, ovdje u mezarju Veljaci, našlo je svoj smiraj samo 304”, kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žena Podrinje iz Bratunca.

Ona je istakla svoju razočaranost što već drugu godišnjicu zločina u Bratuncu nema dženaze žrtvama, jer nije bilo identifikovanih osoba.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić dobro se sjećam maja 1992. godine u Bratuncu gdje je i sam bio zatočenik logora u OŠ “Vuk Karadžić” i gdje mu je ubijen otac.

 • “Nema ni jednog naselja na području opštine Bratunac tako da od 3. maja kada počinjemo sa obilježavanjem u Hranči do 29. maja Sandićima, mjesna zajednica Konjević Polje, mi u kontinuitetu obilazimo naša mezarja i tako podsjećamo i sebe i druge na zločine koji su počinjeni”, kazao je on.

  U periodu od 1992. godine i tokom genocida u julu 1995. godine s područja opštine Bratunac ubijeno je 3.518 osoba, a od toga više do 200 djece, 250 žena i, prema riječima Salkića, nema sumnje u genocidnu namjeru čija je realizacija počela 1992. godine, a kulminacija uslijedila 1995. godine.

  “Ogroman je problem činjenica da mi još uvijek tragamo za više stotina Bošnjaka Bratunca koji su ubijeni 1992. godine i kasnije na ovom području. Živimo s našim komšijama koji su sigurno znaju gdje su masovne grobnice, ali u isto vrijeme naše komšije ne žele reći gdje su”, rekao je Salkić.

  Preživjele žrtve zločina i genocida žive u neposrednoj blizini pravomoćno osuđenih zločinaca pred Sudom BiH ili Haškim tribunalom. To je ogroman problem za bošnjačke povratnike koji su nerijetko izloženi prijetnjama.

  “I oni, neki od njih i sada ponovo su prve komšije onih koji svjedočili protiv njih i ponovo tim komšijama na neki način i uzurpiraju njihovu privatnu imovinu ili im prijete pa čak im prijete da će se oni osvetiti njihovoj djeci”, zaključio je Salkić.

  Vjerski dio obilježavanja zločina u Memorijalnom centru Veljaci predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je rekao:

 • “U ovom posljednjem danu ramazanskog mjeseca, mi s ovog mjesta i s ovog šehitluka svim ljudima šaljemo poruku mira i dobra. Šehitluci su trajni svjedok zločina počinjenih u genocidu nad Bošnjacima u Bratuncu i njegovoj okolini. S ovih mjesta ćemo zauvijek slati opomenu i poziv da se istina i pravda u potpunosti ispune. Zapravo mi danas možemo kazati da se istina zna, a potrebna je pravda”, rekao je muftija Fazlović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje