Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa u TK: Otvorena izložba u Srebreniku

Preuzmite sliku

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom “Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona” nastavljena je sinoć četvrtim događajem koji je priređen u Srebreniku, gdje je u JU Centar za kulturu otvarena izložba slika “Stari grad Srebrenik u očima umjetnika”.

 • Riječ je o postavci likovnih djela iz fundusa manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe je stari grad Srebrenik, koji je desetljećima inspiracija umjetnicima sa svih strana svijeta.

   

  – Mi smo ponosni na naš Stari grad, ali i na manifestaciju OGUS koja traje više od četiri decenije i te dvije stvari smo objedinili u jedan ovakav događaj od velikog značaja za naš kanton ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Izložbom, ali i manifestacijom koju je prepoznalo Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, želimo promovisati naše naslijeđe koje i kroz kulturu može dobiti još više na značaju i na taj način ostati sačuvano i za buduće generacije – istakao je direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik Mirza Ibrišimović.

  U tom centru u planu imaju i digitalizaciju svih umjetničkih djela nastalih u okviru OGUS-a od 1977. godine, te njihovu postavku na web plaforme i displeje u okviru Centra za kulturu i informisanje Srebrenik, a kako bi zbirka bila dostupna široj javnosti. Izložbu je otvorio ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, a dijelom programa otvaranja izložbe su bili nastupi Ahmeta Hogića na sazu i Jasmine Šehanović na violini.

 • Završni događaj u okviru manifestacije na programu je sutra, 30. septembra u BKC TK u Tuzli, kada će od 11 sati u Plavoj sali BKC TK biti organizovana panel diskusija učesnika manifestacije i stručna predavanja o temi etnologije, etnografije i usmene književnosti.

 • Predavanja će održati Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica.

 • Od početka manifestacije programi obilježavanja Dana evropskog naslijeđa su već održani u Kalesiji gdje je priređena izložba “Izvorna muzika, naša muzika”, Živinicama gdje je održan večernji program pod nazivom “Pozorišna umjetnost nekad i sad”, Gračanici koja je bila domaćin edukativne posjete i obilaska znamenitosti i udruženja toga grada za učesnike ove manifestacije, te Srebreniku gdje je priređena izložba slika pod nazivom “Stari grad Srebrenik u očima umjetnika”, saopćeno je iz JU BKC TK.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje