Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanje 80. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu s općinom Drvar u utorak, 27. jula, obilježit će 80. godišnjicu ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Dan ustanka naroda BiH obilježava se na godišnjicu oružane akcije koju su 27. 7. 1941. godine izveli gerilski odredi Bosanske krajine.

Na taj dan u gerilskoj akciji uništene su žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbijeno nekoliko manjih odreda ustaša, žandara i domobrana koji su pokušali da prodru u Drvar.

Kasnije je početkom kolovoza narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz SABNOR-a.

U oslobođenom Drvaru je ubrzo potom formirana Drvarska brigada, prva brigada Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Drvar je do kraja rata ostao važno partizansko uporište te je čak dvije treći trajanja Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji ostao slobodan grad. Iz Drvara i srezova koji su mu gravitirali, formirane su vojne jedinice koje su se borile širom tadašnje Jugoslavije, i formirani prvi organi narodne vlasti u BiH iz kojih se razvio ZAVNOBIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,