Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica

Preuzmite sliku

Udruženje logoraša općine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca te općine, uz podršku Općine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, danas će obilježiti 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u mjestu Gorica (Buturović Polje).

Kako je priopćeno iz Saveza logoraša u BiH, programom obilježavanja predviđen je obilazak mezarja u mjestu Gorica te polaganje cvijeća, obraćanje gostiju i zvanica ispred spomen- obilježja ubijenim mještanima Gorice.

Podsjećamo, 25. travnja 1993. godine u ranim jutarnjim satima na mjesto Gorica na području konjičke općine izvršen je napad pripadnika jedinice iz sastava brigade HVO ‘Herceg Stjepan’. U jednom danu su ubijeni Mirsad Gabela, Senad Hanić i Zaim Keško. Isti dan je ranjen, a nakon teških muka u logoru Buturović Polje, podlegao Šefkija Šteta. Nekoliko dana nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u obiteljskoj kući, živa, a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubojstava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od Međunarodnog crvenog križa. Za navedene zločine do danas nitko nije procesuiran. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje