Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obezbijeđeno preko milion cjepiva protiv korona virusa: Ko će se prvi vakcinisati u BiH?

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina obezbijedila je 1.230.000 vakcina protiv COVID-19, potvrđeno je na sastanku u Doboju. gdje je analizirano stanje u vezi s pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama, koji je sazvan da bi se spriječilo daljnje pogoršanje.

“BiH je u procesu nabavka, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 vakcina. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Alen Šeranić, ministar zdravstva RS rekao je da će u BiH doći ona vakcina koja dobije certifikat Svjetske zdravstvene organizacije i drugih regulatornih agencija.

“Samo takva vakcina može doći i nemam bojazni od vakcine”, kazao je Šeranić.

“Rado ću se prvi vakcinisati, ali ja nisam rizična kategorija. Javno ću se vakcinisati ako treba”, izjavio je Šeranić.

Pomoćnik u ministarstvu zdravstva Goran Čerkez je kazao:

“Svaka vakcina koja dođe bit će sigurna i provjerena. Vakcinisat ću se, spadam u rizičnu kategoriju jer imam dijabetes, vakcinisat ću se i imam puno povjerenje u vakcine”, izjavio je Čerkez.

Fadil Novalić je rekao to da su sva tri premijera preležali koronavirus, te da imaju sada imunitet.

“Ali mislim da se prvo trebaju vakcinisati zdravstveni radnici”, poručio je.

Radovan Višković, premijer RS, kazao je da je budžetima obezbijeđeno 13 miliona dolara za vakcine, a BiH će preko COVAX sistema imati ravnopravan pristup vakcinama kao i sve ostale zemlje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje