Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obavljen ukop i dženaza Segmedini Srni-Bajramović

Preuzmite sliku

Na sarajevskom groblju Bare u četvrtak je obavljena dženaza i ukop političarki i zastupnici SDP-a BiH, Segmedini Srni-Bajramović.

Pored članova porodice, brojnih prijatelja, dženazi je prisustvovao i veliki broj političkih zvanica.

Ranije je u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održana komemoracija.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u govoru na komemoraciji rekao je da je Segmedina Srna-Bajramović svojoj porodici i saradnicima ostavila trasiran put međusobnog uvažavanja, tolerancije, povjerenja i ljubavi, prenosi N1.

“Samo dan prije pričali smo, šalili se, smijali, dogovorali šta i kako dalje. Znam koliko je bila vezana za svoju porodicu. Još jedna kampanja je bila pred nama, a danas je pratimo na put bez povratka”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je jako teško suočiti se s istinom da je više neće vidjeti. Opisao ju kao osobu “zaraznog osmijeha koja je profesionalno, predano, odgovorno, savjesno i hrabro pristupala svakoj svojoj obavezi”.

 • “Zato je ostavila neizbrisiv trag u ovom kratkom, prekratkom 49-godišnjem gostovanju na ovoj planeti. Draga Segi, ostala je ogromna praznina, nedostajaćeš beskrajno nama, a nezamislivo puno svojoj porodici”, poručio je Nikšić u emotivnom govoru.

  Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, rekao je da se Sarajevo danas oprašta od “uzorne supruge, brižne majke, dugogodišnje novinarke, patriotkinje, radne kolegice i prijateljice, istinske predstavnice građana, posebno onih ugroženih”.

  “Bila je jedinstvena, smirena pa i onda kada bi s posebnim žarom iznosila svoje stavove o temama koje su bile važne običnim ljudima, jer je baš njih najviše doživljavala svojima. Zbog svih njenih ljudskih i profesionalnih kvaliteta, svima će nam ostati u sjećanju kao veliki borac za prava običnog čovjeka”, rekao je Okerić.

  Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije, koji je sa Segmedinom Srna-Bajramović dijelio zastupničke klupe u tri mandata, rekao je da će je pamtiti po spontanoj i ljudskoj gesti kojom bi razvedrila i nakon najdužih političkih rasprava.

  “Njena iznenadna smrt poziva nas da razmislimo o smislu života, ali i o tom šta ostavljamo iza sebe. Segmedina je iza sebe, u političkom djelovanju, ostavila kulturu dijaloga i uvažavanja, zauzetost za malog i običnog čovjeka”, rekao je Martinović.

  Na komemoraciji se obratio i stariji sin Afan Bajramović i zahvalio svima što su došli i iskreno i iz ljubavi odali počast njegovoj majci.

  Segmedina Srna-Bajramović, nekadašnja novinarka i urednica na Televiziji BiH i RTV Federacije BiH, a potom zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, preminula je 31. maja u 50. godini. Po struci je bila diplomirani novinar. Bila je udata i majka dvoje djece.

  Biće upamćena kao voditeljica kultne emisije “Rat Art”, kviza “Šta je, tu je” i izbora za Miss BiH. Bila je članica Socijaldemokratske partije, a osim funkcije zastupnice u Skupštini KS bila je i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. (Foto: Faruk Zametica) 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje