Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

NSRS usvojila zaključke, predstavnici RS-a mogu da učestvuju u radu državnih institucija

Preuzmite sliku

Na danas održanoj posebnoj sjednici NSRS usvojeni su zaključci koji se tiču političko-ekonomske situacije u BiH. Radi se o 12 zaključaka koji su usvojeni nakon višesatne sjednice.

Kako se navodi u zaključcima, na početku se konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština usvojila zaključke 30. jula 2021. po kojima ne postoje uslovi za odlučivanje srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

U nastavku usvojeni zaključi na današnjoj sjednici NSRS.

1. NSRS konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30.07.2021. godine.

2. NSRS konstatuje da su se predstavnici NSRS u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30.

3. NSRS traži da predstavnici RS izabrani u PS BiH predlože zakone o zloupotrebi pojma genocid

4. NSRS traži od Vlade RS da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija

5. NSRS podržava što skojije usvajanje i stupanje na snagu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

6. NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije i svojima aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije

7. NSRS traži od PS BiH da prije svake sjednice dostavi NS sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku

8. NSRS traži od VM BIH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi RS na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom roku

9. NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Predsjedniku RS radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku

10. NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici RS u PS BiH, VM BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i Predsjednika RS, perspektivno.

11. NSRS predlaže Predsjedniku RS da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

12. Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri stavu da Bosna i Hercegovina može egzistirati samo na bazi Ustava Bosne i Hercegovine i dogovra između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zaključci će, nakon usvajanja stupiiti na snagu narednog dana od dana donošenja. Potpisali su ih šefovi klubosa SNSD Igor Žunić, SP Dalibor Stević, DEMOS Spomenka Stevanović, US Kostadin Vasić i NPS Diko Cvijetinović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,