Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

NS BiH najavio gradnju novih travnatih terena i smještajnih kapaciteta u Trening centru u Zenici

Preuzmite sliku

Delegacija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (N/S BiH), koju je predvodio generalni sekretar Adnan Džemidžić, razgovarala je u sjedištu Gradske uprave Zenica s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o realizaciji novih projekata u Trening centru N/SBiH u Zenici te budućim nastupima državnih selekcija u tom gradu.

Zenica će biti jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u nogometu za kadetkinje (U17), koje će se, od 03. do 15.05.2022. godine, igrati u četiri bh. grada – Mostaru, Širokom Brijegu, Zenici i Sarajevu. Prije tog turnira za mlađe uzraste, a u sklopu priprema za nastup u UEFA Ligi nacija, seniorska A reprezentacija odigrat će na zeničkom Stadionu “Bilino polje” prijateljske utakmice protiv Gruzije (25. marta) i Luksemburga (29. marta).

– Grad Zenica je zadovoljan, jer će biti domaćin. I do sada se naš grad pokazao kao dobar domaćin i organizator, tako da ćemo sve uraditi da to bude na najvišem nivou. Druga tema bio je razgovor oko proširenja Trening centra NSBiH, gdje smo usaglasili aneks Sporazuma i ove će se godine i to početi raditi – najavio je Kasumović.

Radovi bi trebali početi do kraja ove godine, ali će konačnu odluku o terminu početka gradnje dva nova nogometna terena, oba s prirodnom travom te proširenjem smještajnih kapaciteta za dodatnih oko 100-njak kreveta, restoranskog prostora, konferencijskih sala… kako je najavio Kasumović, donijeti Gradsko vijeće Grada Zenica te Izvršni odbor NSBiH.

– NSBiH ne radi sam za sebe. Radimo za dobrobit društva, hoćemo da pravimo nove fudbalere, nove igrače… Ovdje želimo da imamo svoj nukleus za razvoj zaista mladih talenata, kojih imamo dovoljno ali nemamo prostora. Dogradnja, odnosno proširenje Centra, sadržani su u Idejnom rješenju i projektu kojeg već posjedujemo. Naravno, moramo i mi neke stvari još preformulirati, ali ono što vam možemo kazati jeste da ćemo sigurno u kapacitetima dobiti još dva travnata terena, s prirodnom travom. Ono što ćemo još uraditi, jeste proširenje smještajnih kapaciteta, što je nama jako bitno – istakao je Džemidžić.

NSBiH, dodao je, želi da se što više selekcija priprema te igra utakmice u Zenici, gdje, podvukao je, imaju “odlične uslove za rad; imamo mir i trenažne procese koji se mogu odvijati svakodnevno”. Više od 300 dana u godini, podsjetio je Džemidžić, već sada se koriste kapaciteti TC N/FSBiH u Zenici.

Finansijska konstrukcija za nove projekte, kazao je Džemidžić, tek će biti definirana, a Grad Zenica će im pomoći u eksproprijaciji privatnog zemljišta te ustupanja na korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Grada Zenica.

Kasumović i Džemidžić, u odgovoru na novinarsko pitanje, ustvrdili su kako, uprkos izjavama za medije iz ranijeg perioda, među njima nema nikakvih nerazrješenih, ličnih sukoba te da obojica samo profesionalno rade svoj posao, koji je u interesu njihovih institucija i nogometa. U delegaciji NSBiH, osim Džemidžića, bili su i predsjednik NS Zeničko-dobosjkog kantona te član IO NSBiH iz tog kantona Muris Jabandžić, kao i Nihad Hodžić, koji je zadužen za razvoj infrastrukture N/FSBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,