Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novoimenovani turski ambasador Girgin: Turska će nastaviti kontinuirano pomagati BiH

Preuzmite sliku

Tokom ceremonije predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Turske Sadika Babura Girgina predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku istaknuto je obostrano zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bilateralni odnosi Turske i BiH su dobri i prijateljski, ali postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, saglasili su se, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Dodik je još jednom zahvalio na uspješnoj zvaničnoj posjeti Predsjedništva BiH Turskoj u martu ove godine, koja je još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje. Izrazio je nadu za ubrzavanje projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd, koji je veoma značajan za cijelu regiju, a i šire.

Na sastanku je, osim o aktuelnim temama za obje zemlje, razgovarano o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, te o zastoju u procesu nabavke vakcina.

Ambasador Girgin je, prenoseći pozdrave Dodiku od predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, kazao da je izuzetno počastvovan imenovanjem za ambasadora Turske u BiH.

Ovom prilikom, ambasador Girgin je kazao da će Turska nastaviti kontinuirano pomagati BiH, a posebno je naglasio svoju opredijeljenost za unapređenje konkretnih inicijativa, od ekonomskih do trgovinskih, koje će biti od koristi za obje zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je podršku novoimenovanom turskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu.

Sadik Babur Girgin je iskusni diplomata koji je radio i kao turski ambasador u Pakistanu, a na dužnost u Sarajevo dolazi sa funkcije direktora Ureda za Centralnu Evropu i Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Prije Girgina, dužnost ambasadora Turske u BiH obnašao je Haldun Koc.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje