Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo rukovodstvo VSTS-a: Radit ćemo na vraćanju povjerenja građana u pravosuđe

Preuzmite sliku

Učinićemo sve da se otkoče procesi, radićemo na vraćanju povjerenja građana, usvajanju i provođenju reformskog programa, na aktivnoj borbi protiv korupcije – neki su od prioriteta novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Ne smatraju da je njihov izbor i rad nezakonit ili sporan kako je to nakon ostavke ustvrdio njihov bivši kolega Milan Tegeltija. To su razlozi zbog kojih je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio da će razmotriti eventualno obraćanje Ustavnom sudu BiH.

Prvo obraćanje javnosti novi predsjednik krovne pravosudne institucije započeo je izvinjenjem – novinarima. Nakon jučerašnjeg izbora za novinarska pitanja nije bilo vremena ili volje?

“Prihvatam grešku, ljudski je vjerujte. Izvinjavam se, posebno kolegama koji su juče čekali ovdje u holu”, rekao ej Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS-a BiH.

Prioriteti su brojni. Novo rukovodstvo obećava – radiće na vraćanju povjerenja građana u pravosuđe, popravljanju negativnog imdža, a djelovaće tako da ne dolazi do novih afera. Očekuje se i usvajanje reformskog programa VSTS-a.

“Treba da budemo intenzivni, da sarađujemo sa tužiocima i sudijama, te da svi skupa, običnim riječnikom rečeno, zasučemo rukave i krenemo aktivno u borbu protiv korupcije što bi bio prioritet u ovo vrijeme“, rekla je Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTS-a BiH.

Mailovi tužiteljke državnog Tužilaštva svojevremeno su uzdrmali pravosudnu zajednicu. Podsjetimo, uoči izbora Biljane Simeunović za novog člana VSTS-a BiH uslijedilo je mnoštvo reakcija, a nakon što je portal Istraga objavio pismo u kojem tužiteljka tvrdi da joj je nuđeno da odustane od kandidature u zamjenu za poziciju glavne tužiteljke Okružnog tužilaštva u Bijeljini. Nakon svega, odgovara…

“Kako se boriti protiv bilo kojih pritisaka… Ličnim integritetom i ličnom hrabrošću”, rekla je Simeunović.

Novo rukovodstvo Savjeta ne smatra da će biti bilo kakvih pravnih posljedica u funkcionisanju i odlučivanju Savjeta nakon ostavke Milana Tegeltije koji je ranije ustvrdio da je sve nezakonito. Njihov bivši kolega na društvenim mrežama oštro kritikuje to što na rukovodećim pravosudnim funkcijama na nivou BiH nema Srba.

“Od kada je sa funkcije predsjednika Suda BiH otišla bivša predsjednica Meddžida Kreso Bošnjaci nisu imali nijednog svog predstavnika na te tri rukovodne funkcije”, rekao je Lagumdžija.

Nakon izbora novog rukovodstva iz Misije OSCE-a u BiH ističu da VSTS mora biti predvodnik reformi u pravosuđu uz podsjećanje da imaju ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,