Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novinarki Nidžari Ahmetašević izdat prekršajni nalog u iznosu od 501 KM

Preuzmite sliku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je prekršajni nalog novinarki i aktivistici Nidžari Ahmetašević u iznosu od 501 konvertibilne marke (oko 250 eura) za dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz MUP-a KS.

„Jedan prekršaj je izdat zbog omalovažavanja ovlaštenih službenih lica i ometanje u radu, a drugi za odbijanje postupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika. Prekršajni nalog će biti Ahmetašević poslan putem pošte“, pojasnio je portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić u izjavi za RSE.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je u subotu 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu prilikom snimanja pripadnika policije KS koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

Iako joj je određeno zadržavanje od 24 sata, na slobodu je puštena iste večeri.

Iz Uprave policije MUP KS u subotu 6. marta saopšteno je da je Ahematašević uhapšena “jer je narušavala javni red i mir” i “jer je odbijala da postupi po naređenju policije”, zbog čega će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

Advokat Muhamed Čučak rekao je za RSE u subotu 6. marta da je problem nastao jer je Ahmetašević htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

“Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički, uhvativši je za ruku, pokušao da je zaustavi u snimanju. Na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata”, kazao je Čučak, dodavši da je uhapšena “bez ikakvog valjanog razloga”.

Na Facebook stranici regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbjeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo prije privođenja.

Brojne organizacije i javne ličnosti izrazile su protest zbog privođenja Ahmetašević, posebno zbog primjene sile i neprimjerenih riječi koje su joj upućivane od pripadnika MUP-a KS.

Protiv dvojice policajaca koji su uhapsili Ahmetašević otvorena je unutrašnja istraga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje