Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi toplotni talas donosi ‘miholjsko ljeto’

Preuzmite sliku

Septembar će u BiH , prema prognozama, biti znatno topliji od prosjeka, a naredne sedmice maksimalna dnevna temperatura bi mogla da se popne do 30 stepeni Celzijusa.

Pravo ljetnje vrijeme zadržaće se do samog kraja ovog mjeseca, dok i oktobar obećava toplo vrijeme, sa temperaturom do 25 stepeni i manje padavina nego što je uobičajeno.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da je sljedeća sedmica pravi nastavak ljeta, te da nas blago osvježenje očekuje 22. septembra, javlja Srpskainfo.

– Međutim, nakon toga će se opet nastaviti period lijepog vremena, a za ovaj mjesec prognozirana je šest do osam stepeni viša temperatura od višegodišnjeg prosjeka. Po dugoročnoj prognozi, i oktobar će biti za dva-tri stepena topliji od prosjeka, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 20 do 25 stepeni Celzijusa – ističe Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, BiH će ove godine imati pravo miholjsko ljeto.

– Po narodnom vjerovanju, ljeto završava na Malu Gospojinu, 21. septembra. Kažu, Mala Gospojina – crna zima, jer tada stižu oblaci bez snijega. Ipak, ove godine neće biti tako, jer će, prema dugoročnim prognozama, oktobar biti topao i sa manje padavina nego inače. Neće biti vruće kao u septembru, ali će i ovaj mjesec pratiti lijepo vrijeme – naglašava Kuštrinović.

Podsjetimo, lani je, poslije izuzetno toplog ljeta, temperatura u septembru brzo opala. U prvom dijelu mjeseca smjenjivali su se topli dani, ali bez vrućina, i kraći hladniji periodi, a od 20. septembra do kraja mjeseca bilo je vrlo hladno za ovo doba godine. Uz značajnije zahlađenje, na višim planinama se pojavio i prvi snijeg.

Međutim, i portal “Severe Weather Europe” je objavio da narednih dana u Evropu stiže novi toplotni talas, sa temperaturama od osam do 10 stepeni višim od prosjeka za ovo doba godine. Maksimalne dnevne temperature mogle bi biti do 30 stepeni, pa čak i preko toga, dok se vrhunac ovog talasa očekuje sredinom iduće sedmice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,