Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi slovenski ambasador u narodnoj nošnji stigao u Predsjedništvo BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.

Sedar je kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji. U tom kontekstu, razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Ambasador Sedar je kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našoj regiji, a posebna pažnja predsjedavanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država. Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje