Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi protest špeditera na graničnom prijelazu Rača

Preuzmite sliku

Oko 150 autoprevoznika i sve šprediterske kuće jutros su obustavili rad na graničnom prelazu Rača, nakon što im se od ponedeljka niko nije obratio niti ispoštovao zahtjeve koje su tražili.

Od UIO BiH zahtijevaju da odustane od namjere za izmještanje carinskog terminala.

Izmještanjem ovog terminala bilo bi otežano poslovanje i uvećani troškovi rada podsjećaju prevoznici koji su i danas odlučni da neće odustati od svoje namjere i prihvatiti ovakvu odluku.

U izgradnju ovog, jednog od od najfrekventnijih Graničnih prelaza u BiH, EU je prije 14 godina, uložila 11,5 miliona eura. Danas, uslovi u kojima se nalazi su poražavajući, piše Federalna.ba

 

Protesti će trajati, tvrde, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Putnički saobraćaj na prečazu Rača odvija se nesmetano.

Kovačević: UIO BiH pozvala špeditere na razgovor, nema potrebe za blokadom

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine ponovili su danas da nema razloga za najavljenju blokadu rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina, jer su pozvali na sastanak špeditere i saslušat će sve njihove primjedbe – potvrdio je Feni načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević.

UIO je, kako naglašava, proslijedila poziv špediterskim kompanijama, lociranim u Carinskoj ispostavi Bijeljina, kao i prijevoznicima, da imenuju osobe koje bi došle na zajednički sastanak u Upravu.

-Stoga smtramo da nema potrebe za najavljenom blokadom rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina – naglasio je Kovačević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje