Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi pristup u procesu planiranja za organe uprave u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Ministarstvo privrede TK, u saradnji sa Projektom integriranog lokalnog razvoja ILDP, zajedničkim projektom Vlade Švicarske i UNDP-a, danas je za predstavnike Tuzlanskog kantona upriličio edukaciju u svrhu predstavljanja procesa trogodišnjeg i godišnjeg planiranja za kantonalne organe uprave u Tuzlanskom kantonu.

Ključnu novinu predstavlja proces trogodišnjeg i godišnjeg planiranja, koji je u Tuzlanskom kantonu formalno iniciran usvajanjem Smjernica za trogodišnje planiranje rada Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2024. Također, Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH i pratećim podzakonskim aktima, osiguran je usklađen pristup koji podrazumijeva harmonizirano, ujednačeno i kontinuirano djelovanje svih nivoa vlasti u Federaciji BiH u procesu operacionalizacije strateških ciljeva iz strateških dokumenata i nadležnosti organa uprave.

Pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica izjavila je da su pokrenuli aktivnosti na pripremi prvih trogodišnjih i godišnjih planova rada organa uprave, s obzirom da su na Tuzlanskom kantonu izvršene nužne izmjene legislative u ovoj oblasti, te da je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila i Smjernice za trogodišnje planiranje.

“Današnja edukacija ima za cilj da ojača kapacitete državnih službenika za primjenu novog pristupa, da olakša izradu implementacionih dokumenata zasnovanih prvenstveno na Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona, ali i omogući njihovo bolje povezivanje sa finansijskim planiranjem”, kazala je Kusturica, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje