Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi kotlovi na pelet griju dvije škole u Živinicama

Preuzmite sliku

Svečanosti povodom uspješno finaliziranih aktivnosti vezanih za provedbu mjera energijske efikasnosti u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama prisustvovao je ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić.

Riječ je o Projektu „Pametne škole 2“ koji podrazumijeva ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu.

Ističući da projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a ukupna vrijednost investicije je blizu 93 hiljade KM, ministar Hodžić je izrazio zadovoljstvo što je projekat završen uspješno i kvalitetno i da su učionice tople.

„Ovaj projekat podrazumijeva zamjenu kotlovnica na fosilno gorivo sa kotlovnicama biomasu, pelet. Drago mi je da su direktori ovih škola prepoznali taj terend dekarbonizacije atmosfere, odnosno smanjivanje CO2 a uslov da se dobije ovaj projekat bio je da su zgrade „utopljene“ odnosno zamijenjena stolarija i obnovljena fasada.

  • U okviru projekta u šest škola na području Tuzlanskog kantona već su instalirane peći na pelet. Do kraja projekta peći na pelet biti će instalirane u još 12 škola u Tuzlanskom kantonu. Pored energetske obnove školskih objekata projekat obuhvata i komponente vezane za edukaciju učenika onovnih i srednjih škola. Predviđena je izrada e-platforme putem koje će se realizirati edukativni sadržaji u cilju učenja o energetskoj efikasnosti u školama.

    „Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , , ,