Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi gaf Fadila Novalića, čestitao 25. novembar kao Dan nezavisnosti BiH

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić (SDA) danas je građanima čestitao 25. novembar, ali je pomiješao Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH. On je tokom dana posjetio Jajce i Mrkonjić Grad.

“Vrijeme je da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Ove vrijednosti su preslikane u prvi Ustav Republike BiH 1945. godine gdje je pisalo ‘ovo je ustav naroda i građana BiH’. Ja duboko vjerujem i vidim da je to tako i danas uz neka neslaganja koja mislim da smo sve bliže i bliže da ih prevaziđemo. Zato sam danas ovdje i želim svima čestitati Dan nezavisnosti 25. novembar”, izjavio je Novalić.

Kao što je poznato, 25. novembra se obilježava Dan državnosti BiH. Prije 79 godina, na današnji dan 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine što je datum koji se obilježava kao Dan državnosti naše zemlje.

Dan nezavisnosti BiH se obilježava 1. marta. To je dan koji se slavi kao dan kada je BiH postala nezavisna država nakon raspada Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Fadil Novalić je već osam godina na premijerskoj funkciji, a njegov mandat ostat će upamćen i po brojnim gafovima koje je pravio – slučajno ili namjerno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje